IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър упорства, че е възможно по-ниско ДДС при лекарствата

Комисията по цените и реимбурсирането ще зачести с проверките из аптеките

09:49 | 15.08.12 г. 6
<p>
	<em>Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова     Снимка: БТА

Само ден след като министърът на финансите Симеон Дянков заяви категорично, че правителството няма да намалява ставката за данъка върху добавената стойност (ДДС) за отделни продукти, здравният министър Десислава Атанасова повтори, че лично тя ще настоява за понижението на данъка при лекарствата.

В интервю за „Нова телевизия“ Атанасова дори изрази надежда, че имало шанс ДДС-то за лекарствата да бъде намалено, „защото това е жизнено важно за всички, които имат нужда от лекарствени продукти“.

Здравният министър не навлезе в подробности за аргументите, които ще представи пред финансовото министерство в защита на ниското ДДС.

Според нея обаче предстоят промени в самия Закон за ДДС и докато вървят преговорите по бюджетната рамка за следващата година, експертите от здравното министерство ще представят мoтивите си за евентуалната данъчна промяна.

През последния месец от здравното министерство обявиха редица мерки, насочени към бъдещо намаляване на цените на медикаментите. Замислени са изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще бъдат гледани веднага след лятната ваканция на депутатите.

Факт са корекциите в Закона за здравното осигуряване. Това, което предстои, е разглеждане от Министерския съвет на наредбата за цените и реимбурсирането посочи още Атанасова.

Според здравния министър започналите проверки на Комисията по цени и реимбурсиране вече са дали очакваните резултати за намаляване на цените на някои лекарства. Като пример министърът посочи медикаменти за онкологични заболявания, чиито цени са поевтинели сериозно.

От ведомството предлагат комисията да стане национален орган, който да прави проверките вече на всеки шест месеца, а не на една година, както е в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 11 години
Игрозно и демагогско е да се говори по тези теми ТОЧНО 1 година преди изборите, като положението с пенсиите "СЛЕД 3 ГОДИНИ НА СТРОГА БЮДЖЕТНА ДИСЦИПЛИНА МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ...". Не знам вие как ги разбирате тези изказвания едно, че са невъзможни, другото е, че и да можеха пак нямаше да го направят. P.S. До KORKER : Не разбрах точно какво общо има еластичността с намаляването на цените, това си е едно чисто социално действие и не мисля, че целта е стимулиране на търсенето?!?P.S. II - Изключително смешно е да чуваме как държави в много тежко положение като: Гърция, Испания, Италия успяват да поддържат преференциални ставки на ДДС и за храни и за лекарства и за книги и учебници, а ние ОТЛИЧНИЦИТЕ, не можем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Да регулират се и в момента спокойно можеш да намериш на пазара разлика в продажните цени между аптеки с по 20-30 % ! В момента имаме ставка от 9 % в туризма . Та като го въведоха някой да забеляза намаление в цените на туристическата услуга ? Ха , просто подариха 11 % рентабилност на туристическия бранш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Не че подкрепям, но защо да не паднат? Нали уж и цените и отстъпките по цялата верига са регулирани (имат пределни ставки)? Поне за някои лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
korker
преди 11 години
Няма причина да се намаля ДДС-то върху лекарствата, в смисъл че това са продукти които така или иначе са и ще бъдат купувани независимо от цената. Еластичността на тяхното търсене е незначителна, така че по-ниското ДДС няма да доведе до увеличение на оборота, т.е. няма начин ако намалим ДДС-то им да се увеличат приходите. Затова подобен ход на намаляване е ненужен и без всякаква логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Искате ли да се обзаложим , че ако свалят ставката на ДДС за лекарствата няма да паднат цените ? Просто хората от фармацевтичния бранш ще станат още по богати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още