IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 август

07:45 | 15.08.12 г.
Преглед на печата за 15 август

Познати кандидати в борба за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

в. КапиталDaIly

Петте кандидати, заявили интерес към изготвянето на технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", са американската Westinghouse (част от корпорация Toshiba), френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската "Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons, които бяха архитект-инженери на проекта "Белене".

Това каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Крайният срок за подаване на техническо предложение и ценова оферта беше 16 юли, след което номинираните кандидати трябваше да бъдат поканени на преговори за подписване на договора.

Комисията за конфликт на интереси издирва депутата Емил Димитров от ГЕРБ

в. „Сега”

Името на Емил Димитров бе замесено на няколко пъти в скандали, свързани с лобистки промени в законодателството. Народният представител от ГЕРБ Емил Димитров не се е явил на предвиденото за вчера изслушване пред Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Това заяви пред "Сега" шефът на органа Филип Златанов. Парламентаристът по закон има право на такова изслушване по време на производството за установяване на конфликт на интереси, което комисията вече близо 3 месеца води срещу него.

Златанов обясни, че призовката се е върнала обратно, без да има данни да е била получена. Той уточни, че срещу депутата има два сигнала - единият по Закона за лова и дивеча, а другият - по Закона за здравето в частта му за забрана на пушенето.

В 13% от проверките са открити нередности в горивата

в. „Сега”

Цените на горивата гонят нови рекорди и няма изгледи скоро да се успокоят.
Близо 300 проверки на бензиностанции, цистерни, бази и др. са били направени през първите шест месеца от годината. Откритите несъответствия при предлаганите горива са 65, което е около 13%, показват данните за полугодието на главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" към Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Обект на най-засилен контрол са били малките бензиностанции, като в рамките на този период са били проверени над 180 подобни обекта.

Токът няма да скача заради слънце и вятър

в. "Стандарт"

Токът вече няма да поскъпва толкова рязко, както последното вдигане на цената от 1 юли с близо 14% заради електроенергията от соларни и ветрогенераторни паркове.

Основната причина за това няма да е свалянето на изкупните цени на тока от слънчеви панели и перки, а отлагането с няколко години на присъединяването на нови големи "зелени" мощности за производство на електроенергия.

Въвеждането в експлоатация на нови възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) в района на енергийния пръстен Балчик-Каварна-Шабла-Генерал Тошево ще е възможно в периода между 01.06.2017 г. и 30.06.2019 г., съобщиха за "Стандарт" от НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още