IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 август

07:53 | 14.08.12 г.
Преглед на печата за 14 август

Наказанието да живееш в центъра

в. Капитал Daily

Да паркираш колата си в центъра на София се оказва по-скоро наказание за хората, живеещи в тази част на града, отколкото привилегия. Новите правила за паркирането в столицата, които влизат в сила на 1 септември, вкараха тези от жителите на една от двете зони за платено паркиране - синя или зелена, във вихъра на поредния бюрократичен хаос.

В общия случай, за да изпълнят изискванията на новата Наредба за организация на движението в Столичната община, живеещите в центъра трябва да подготвят солидна папка от документи и квитанции за платени данъци и такси. Освен с осигуряването на купчина хартия операцията е свързана и с финансови разходи и загуба на време. При това от "привилегията" не могат да се възползват всички живеещи в центъра, а само тези, които са с постоянен адрес в зоната, а това означава, че за всички наематели в централните части въпросът не е решен.

Не е помислено и за тези случаи, в които няколко поколения или семейства делят един апартамент (например жилището е собственост на родителите, а колата - на децата. Реално обаче и за другите гаранцията не е 100%, тъй като след подаването на необходимите документи подлежат на одобряване от служителите на общинската фирма "Център за градска мобилност". Всички тези проблеми тази седмица ще родят поредния граждански протест.

За 80 евро до Рим с "България ер"

в. Стандарт

Еднопосочен билет до Рим с включени летищни такси само за 80 евро предлага "България ер". Офертата за закупуване на билета важи до 23 август, като полетът може да се осъществи до 14 септември, уточняват от авиокомпанията.

Чудесна е цената при същите условия и до Милано - 81 евро. По-високи са цените по натоварени дестинации като Брюксел (114 евро), Цюрих (130 евро), Берлин (134 евро), Париж (145 евро), Франкфурт (145 евро) и Москва (224 евро).
 

15 000 лв. наем за стола в МРРБ

в. Стандарт

Над 15 000 лв. годишно ще плаща новият наемател на ведомствения стол в строителното министерство, показва заповед за отдаване на помещението.

Търгът за стопанисване на стола е спечелен при месечен наем от 1066 лв. без ДДС. Победител в конкурса е "Лотус-ЛМ" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е на Людмил Крумов Андреев.

Роденият през 1957 г. мъж е бил кандидат за кмет на столичния район "Триадица" и е учредител на ДСБ "Триадица".

Няма кандидати за ресторанти край "Тракия"

в. Стандарт

Все още няма нито един кандидат да изгради бензиностанция, ресторант или капанче край новото трасе на магистрала "Тракия" от Стара Загора до Ямбол. Това обясниха за атенция Стандарт Нюз от пътната агенция.

За да сторят това, компаниите първо трябва да заявят желанието си пред съответното областно пътно управление и да представят документ за собственост или наем на терена. Задължително условие е бъдещият търговски обект да е на минимално разстояние от 3 километра от най-близкия пътен възел. Заявлението и теренът се разглеждат от комисия на място, в която освен служители на пътното управление влизат и представители на МВР. Ако няма обективни пречки за изграждането на бензиностанцията или заведението, се подписва протокол и до 6 месеца теренът се включва в подробния устройствен план, обясниха експертите от Агенция " Пътна инфраструктура".

Почти 2000 фирми депозирали над 1 млн. лв.

в. Новинар

Почти 2000 са фирмите у нас, които притежават депозити от над 1 млн. лв. в нашите трезори. Предприятията увеличават капитала си, но заемите им също растат. Дружествата милионери са общо 1918 и са със 7,9 на сто повече в сравнение с миналата година, показват данни на БНБ.

Делът на малките фирми с до 1000 лв. депозити остава значително по-голям - над 300 000. Тази година има нови 139 нефинансови предприятия, които имат поне 1 млн. лв. в банковите си сметки. Фирмите държат общо 7,7 млн. лв., докато миналата година сумата е възлизала на 7,55 млн. лв.

Бензинът удари 2,70 лв.

в. Новинар

С нови по-високи цени на бензина започна новата седмица. Най-масовият бензин A95H удари 2,70 лева за литър.

Дизелът пък върви по 2,67 лева. Причина за тези стойности е увеличението на горивата на едро. На световните борси в понеделник скочи и черното злато.

Контрактите на лекия суров петрол в САЩ с доставка през септември се търгуват при цена от 93,74 долара за барел, като в петък стойността е била 92,87 долара за барел. С 5,5 на сто е поскъпнала суровината от началото на годината.

Над 1 млн. лв забавени заплати в Монтана и Видин

в. Новинар

Над 1 млн. лв. не са изплатени на служители във фирми във Видин и Монтана от началото на годината.

Забавените заплати възлизат на 1 360 000 лв., съобщиха от Инспекцията по труда. След намесата на инспекторите некоректните шефове за изплатили 1 140 000 лв. В черния списък са 7 фирми от Монтана и 4 от Видин.

Най-проблемни са охранителните дружества в Монтанско, въпреки че са регистрирани в София, обясни шефът на инспекторите в Монтана Димитър Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още