IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите цени на тока напомпаха инфлацията през юли

Поскъпването на живота е с 3,1% за месеца, или двойно повече спрямо отчетените месец по-рано 1,6%

11:40 | 13.08.12 г. 5
Новите цени на тока напомпаха инфлацията през юли

Инфлацията в България се е повишила рязко през юли, показват официалните данни на Националния статистически институт( НСИ).

В основата на повишената инфлация е новата цена на тока. Отражението на решението за поскъпването на тока с 10% от 1 юли се вижда ясно в данните.

През месеца е отчетено поскъпване на живота с 3,1% на годишна база, което е двойно повече спрямо измерените месец по-рано 1,6 на сто. Спрямо юни потребителските цени са се вдигнали с 1,5 на сто, след като през предходния месец имаше дефлация от 1 на сто.

Натрупаната от началото на годината инфлация е 2,1 на сто, показват още данните на статистиката.

Инфлация по месеци, данни НСИ

През юли спрямо същия месец на 2011 година най-силно са се повишили разходите за жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива. Скокът в цените е 10,2%. Именно в тази група попадат и цените на тока.

НСИ отчита и силно поскъпване на образователните услуги – с 6,1%, както и на транспорта – с 3,6%.

Като цяло цените на хранителните продукти са нараснали с 2,4% на годишна база, тези на нехранителните – с 1,4%, при общественото хранене има повишение от 2,6%, а при услугите – 6%.

През юли на месечна база разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са скочили с 8,6%. Втори по поскъпване са транспортните услуги – 4,9 на сто, а трети – образователните с 2,4 на сто.

По методологията на Евростат (хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ) инфлацията в България е 1,1 на сто на месечна база и 2,4 на сто на годишна база.

Новата цена на тока удря силно и по най-бедните потребители. Инфлацията за тях се измерва с така наречената малка потребителска кошница. Чрез нея статистиката измерва инфлацията за 20-те процента домакинства с най-ниски доходи.

Данните показват, че на месечна база цените на хранителните и нехранителни продукти нарастват минимално – съответно с 0,6 и 0,1 на сто. При услугите обаче, където попадат именно цените на електричеството и горивата, увеличението е с 8,4 на сто.

Това вероятно ще донесе значителни проблеми за домакинствата с най-нисък доход, тъй като според методологията на НСИ над 20% от малката кошница се пада именно на групата „услуги“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vlado157
преди 11 години
Официалната инфлация в тон със силния икономически екип на правителството.Толкова са добри,че както казваше един мой професор ти идва да ги целунеш по челата и да им кажеш -не сте виновни вие,природата е сбъркала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Само за 3 години официалната инфлация е вече цели 16,3 %, а реалната един господ знае само колко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Perun
преди 11 години
Дано поне заплатите ни да успят да замразят, явно с цените няма как да стане. Замразете заплатите, да не стане като у Гръцко, да ни ги намалят насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
barf
преди 11 години
Малеееее, ужас! Имам чувството, че всеки ден нещо се вдига рязко.... Това не е добре, ама изобщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Вчера тока - днес бензина и нафтата - утре хляба, сирането и салама.Да жинвее инфлацията, да живее пълненето на бюджета от ДДС и акцизи!!!!Това му е майката на дянкономиката, така са го учили в Световната банка и във фондация Людмила Живкова, която го е издържала докато учи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още