IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 28 от 251-те мандри в страната са декларирали, че внасят сухо мляко

Бизнесът определя като символични административните мерки, насочени срещу сивия сектор в животновъдството

08:40 | 10.08.12 г.
<p>
	<em>Малко ферми успяха да модернизират фермите си, така че да постигнат ниска себестойност на произвежданото мляко</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Малко ферми успяха да модернизират фермите си, така че да постигнат ниска себестойност на произвежданото мляко     Снимка: БТА

За представителите на преработвателния бранш прилаганите от администрацията мерки са символични и няма да доведат до търсения ефект за разрешаването на проблемите на пазара, свързани с поскъпването на храните.

„Бизнесът очаква предсказуеми правила и лесна за изпълнение стратегия за развитието на животновъдството, които да покажат точно кои подсектори са приоритетни, за да бъдат подкрепяни, коментира изпълнителният директор на Националната асоциацията на млекопроизводителите Диляна Славова.

Ако Гърция е поставила за приоритет насърчаването на овцевъдството, а Румъния дава стимули за създаване на крупните кравеферми, българското правителство досега не е излязло с точен план кои подсектори ще подпомогне, посочи още Славова. Според нея секторът върви към гибел и това ще се усети след година и половина, когато държавните квоти за производство на сурово мляко паднат и големите производители като Дания, Холандия и други европейски страни залеят общия пазар с евтини млечни продукти.

За последните две години дори румънските производители са изпреварили българските фермери и вече свободно изнасят продукцията си в рамките на ЕС, нещо, което родните фермери не постигнаха поради липсата на подкрепа за сектора. 

Затова от съюза на животновъдите настояват за въвеждане на по-ефективни от досега предлаганите мерки, тъй като основният им проблем остава липсата на земя за отглеждане на фуражи, за които биха получавали и европейски субсидии.

Единственото насърчение, което секторът ще получи за тази година, е увеличението на националните доплащания за животни с 27 млн. лв.

През миналата година браншът получи с директните плащания над 79,2 млн. лв., а през 2012 г. субсидията ще надхвърли 106 млн. лв., като агроминистерството е поискало разрешение от Брюксел средствата да бъдат изплатени през 15 октомври, вместо в законно фиксирания срок през декември. Другото облекчение е поредното разсрочване на кредитите на бранша към фонд „Земеделие“.

След десет дни в министерството на земеделието ще бъде насрочена поредна среща с браншовиците, на която се очаква администрацията да отчете резултатите от предлаганите мерки и да се установи доколко тя е в състояние да подпомогне бизнеса на фона на продължаващото поскъпване на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още