IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават с до 20 на сто заплатите на лекарите и медицинските сестри

В министерство на здравеопазването бе подписан колективен трудов договор, който гарантира повишението

16:30 | 09.08.12 г. 3
Увеличават с до 20 на сто заплатите на лекарите и медицинските сестри

Основните заплати на лекарите и медицинските сестри ще бъдат увеличени с между 10 и 20 процента. За това се договориха работодатели, синдикати и здравното министерство, след като преди месец не постигнаха споразумение за повишението.

Днес в Министерство на здравеопазването бе подписан колективен трудов договор между преговарящите страни, предаде БТА.

Договорът е в сила от 1 януари 2013 г.

С 20 процента се повишават началните основни заплати на медицинските сестри, като от 440 стават 540 лева. Увеличава се ставката за всеки час нощен труд от 50 ст. на 1 лв. Увеличава се допълнителното плащане за разположение на всеки час - от 20 стотинки на 50 стотинки, както и плащанията за хабилитация.

Преди месец работодателите в здравеопазването поискаха гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения и не се съгласиха с подписването на колективния трудов договор с мотив, че финансовото състояние на някои от болниците не би могло да позволи на мениджърите да увеличат заплатите на персонала.

Сега е договорен и спорният текст. Вече всяко лечебно заведение, което не може да изпълни клаузи от договора, ще може да прави запитване до отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването и ще му бъде обърнато внимание, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Отрасловият съвет на свой ред трябва да се произнесе за възможностите за изпълнение на клаузите в договора за конкретното лечебно заведение, уточни Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
todor.hristov.752
преди 11 години
Браво на здравния министър! Сега останалите министри да се поучат от нея и да вдигнат заплатите и в другите сектори.Нали обещаха до края на господството им да ни увеличат доходите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
eliza.doneva.3
преди 11 години
Изключително благородна постъпка от страна на Атанасова.Все пак това са хора, които отговарят за живота и здравето на обществото и заслужават подобаващо заплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Здравеопазването ни е затънало в лицемерие. Какво е то - частно или обществено? Докато не се отговори на този въпрос, спекулациите и злоупотребите няма да имат край. Умишлено ще се поддържа статуквото на мътната вода, защото в нея мнозина ловят златни рибки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още