IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 август

07:45 | 09.08.12 г. 1
Преглед на печата за 9 август

Енергийният сектор трайно влезе в радара на банките

в. КапиталDaIly

Енергийният сектор трайно влезе в радара на банките. Вече трето поредно тримесечие това е един от най-предпочитаните за кредитиране сектори в икономиката, показват данните от секторната статистика на Българската народна банка (БНБ) за второто тримесечие на тази година.

Според тях е отчетено нарастване на заемите в почти всички икономически дейности. Очаквано изключение правят строителството и хотелиерството и ресторантьорството. Свива се и обемът на кредитирането на добивната промишленост и някои други дейности.

Освен енергетика (производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива) сред другите сектори, които се радват на банково финансиране, са преработваща промишленост (обхваща широк спектър от производства) и търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети.

Здравната каса ще замрази броя на пациентите в болниците

в. „Сега”

От догодина всяка болница ще има фиксиран лимит за броя на пациентите по видове заболявания, които може да лекува, предвижда методиката за определяне на финансирането на лечебните заведения за 2013 г., публикувана на сайта на НЗОК. "Замразяването" на бройката ще доведе до листи на чакащи и сериозни проблеми с приема на болни.

Здравната каса ще определя задължителна прогнозна дейност на всяка болница. Лечебните заведения "могат да използват своята планирана дейност, без да я превишават и да променят обема на дадена клинична пътека", пише още в нея.

Това значи, че не само общият брой случаи ще е определен от касата, но и разбивката им по отделения и заболявания, т.е. още в началото на годината ще е ясно колко пневмонии, колко инфаркта и колко коремни операции има право да отчете болницата на касата.

Цените на табелите по магистрала "Тракия" стигнаха нови висоти

в. „Сега”

Средните цени на табелите по новата магистрала "Тракия" стигнаха нови висоти. По лот 3 от Ямбол до Нова Загора са поставени 17 табели и стрелки, които струват на държавата близо 11 хил. лв., съобщиха от пътната агенция пред "Сега". Това означава, че пътното управление в Сливен е дало средно по 643.06 лв. за една табела или стрелка на фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в областта. Когато станаха известни драстичните разлики в цените за поддръжка на пътищата, се разбра, че по договорите на пътната агенция в Ямбол, София, Плевен, Шумен, Видин и Велико Търново доставка, монтаж и укрепване на пътни знаци е между 28 и 174.14 лв. за кв м, а в Търговище - 448.43 лв./кв. м.

Регионалният министър Лиляна Павлова призна пред бТВ, че има сериозен проблем с табелите. Тя обеща, че до края на септември областните пътни поделения ще анализират състоянието на пътните знаци и ще поправят остарелите, грешните и объркващите шофьорите.

Продават 9 имота на Баневи

в. „Стандарт”

Имоти на компанията "Полимери" АД, оценени на общо 15,79 млн. лв., са дадени на търг заради дългове на предприятието към АЕЦ "Козлодуй".

Това показва справка в сайта на камарата на частните съдия-изпълнители. "Полимери" АД е собственост на бизнесмена Николай Банев. Общо 9 са обявленията, подписани от частния съдия-изпълнител Захари Димитров, съобщи Дарик радио.

Всички имоти са в промишлената зона на Девня. Най-скъпо от тях за близо 7 млн. лв. е оценен имот с площ от 484 дка и 15 сгради върху него.

Близо 4,8 млн. лв. е минималната цена за електрическа подстанция заедно с 4 сгради. Срещу 3,3 млн. лв. се продава поземлен имот с площ от почти 550 дка, който може да се ползва за склад или производствена база.

Барозу открива древна Сердика

в. „Стандарт”

Главната улица на древна Сердика, най-голямата в света римска мозайка, водопровод от олово и църква от III век под джамията в София. Това ще са само част от находките, които ще могат да видят столичани и гостите на София след 31 август.

Тогава ще бъде завършен първият етап от античен комплекс "Сердика" - Ларгото между сградите на Министерски съвет, Президентството, Партийния дом и църквата "Св. Петка Самарджийска". Специално за церемонията ще пристигне председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Отварянето на Ларгото съвпада с откриването на новата линия на метрото до Черни връх. Няколко дни по-рано ще бъде отворен за пешеходци и площад "Независимост", като ламаринените заграждения ще бъдат премахнати, а преминаващите ще могат да наблюдават през стъклени заграждения работата на археолозите по останалите части от комплекс "Сердика", съобщи вчера министърът на културата Вежди Рашидов.

Хотелите в Банско евтини и празни

в. „Стандарт”

Почти наполовина са смъкнали цените хотелите в Банско. В сайтовете за групово пазаруване в интернет собствениците им се надпреварват да дават примамливи оферти, промоции и бонуси. 39 лв. ще ви струва на ден пакет ол инклузив в клубен хотел, като в цената са включени три хранения, безалкохолни напитки и роден алкохол.

В курортното градче обаче взимат от 27 до 46 лв. за нощувка в апартамент с една спалня, като има възможност да доплатите и за повече легла. При тази конкуренция на апартаментните комплекси за традиционните хотели през това лято почти няма работа.

По-търсени са квартирите и апартаментите, където цените са по-изгодни, обясниха собственици на хотели от града. Те твърдят, че са изправени пред фалит, защото колкото и да свалят цените, туристи за тях няма.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Продължавайте да развивате туризЪма все така! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още