IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма предприемачи, които да одобряват идеята за замразяване на цените на храните

И от Съюз "Произведено в България" се противопоставят на административната намеса на пазара

15:58 | 06.08.12 г.
Няма предприемачи, които да одобряват идеята за замразяване на цените на храните

Фиксирането на цените на десет основни хранителни стоки за период от три месеца е във вреда на българските производители. Това се посочва в декларация на Съюза "Произведено в България", в която членуват основно представители на леката индустрия, предаде БТА.

Въпреки че представителите на бизнеса бяха сред инициаторите за промени в Закона за защита на конкуренцията, целящи да ограничат политиката на диктат, която търговските вериги водят спрямо производителите, от съюза не смятат, че административното ограничаване на поскъпването ще бъде от полза на компаниите.

Така прокламирането на "фиксиране на цени в полза на потребителите" ще доведе до нови фалити на български производители, до ново увеличение на безработицата и свиване на потреблението", е позицията на бизнеса. 

От Съюз "Произведено в България" посочват, че безпрецедентният ръст на безработицата в страната не е свързан единствено със световната криза, а преимуществено се дължи на неадекватната управленческа политика.

Бизнесът настоява за спешни промени в Закона за защита на конкуренцията, които да спрат практиката на злоупотреба със значителна пазарна сила при подписването на договорите с хипермаркетите.

Организацията иска пълно изсветляване на производството и търговията с храни у нас чрез задължително регистриране по ДДС на всички фирми, опериращи в тази сфера. Приблизително половината от фирмите, търгуващи с храни, сега не са регистрирани по ДДС и от това губи и бюджетът на страната, и коректните производители и търговци, и потребителите, пише в декларацията.

От съюза настояват за преференциална ставка по ДДС за хранителните стоки от сегмента на масовото потребление и за изравняване на субсидиите за българския производител до равнището им в развитите европейски страни за следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още