IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Диференциран подход към индексиране на пенсиите е крачка назад

Подобна стъпка ще насърчи укриването на доходи, смятат от асоциацията на индустриалния капитал

13:14 | 06.08.12 г.
АИКБ: Диференциран подход към индексиране на пенсиите е крачка назад

След Българската стопанска камара още една работодателска организация се обяви против идеята на финансовия министър Симеон Дянков за диференцирано увеличение на пенсиите от следващата година. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България подобен подход би бил несправедлив и неправилен, защото пенсионно-осигурителната система би загубила своето значение при определянето на размера на всяка индивидуална пенсия, пише в официална позиция до медиите.

По повод на заявеното намерение за увеличение на парите за старост с еднаква ставка за всички пенсионери, или с процента на инфлация за „високите“ и с по-висок процент за „ниските“ пенсии, от АИКБ заявяват, че възприемането на този подход е крачка назад в започналата пенсионна реформа. 

Осигуряващите се ще се демотивират да правят вноски върху реалния размер на дохода си, което ще насърчи укриването на доходи и осигуровки и ще увеличи неформалната икономика, посочват от асоциацията.

Диференцираният подход е икономически необоснован, защото акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на хората, плащали по-висок размер осигуровки, се казва в становището.

Индустриалците отбелязват, че намерението не е обсъждано от социалните партньори и едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още