IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 август

07:55 | 06.08.12 г. 2
Преглед на печата за 6 август

Държавата предлага осигурителни облекчения за големите инвеститори

в. Капитал Daily

Държавата може да възстановява осигуровки на големи компании, които разкриват производства и работни места в България, предвиждат предложените от икономическото министерство промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Инициатор за изготвянето на проекта е Българската агенция за инвестиции (БАИ), която още миналото лято изготви доклад защо страната ни се подминава от големите чуждестранни инвеститори и те влагат парите си в Сърбия, Турция или Румъния.

Докато съдът ги раздели

в. Капитал Daily

Сагата между ОББ и един от големите й длъжници - Васил Божков, очаквано прерасна в поредица от сложни юридически хватки. Още през 2010 г. банката започна опити да реализира обезпеченията по няколко необслужвани заема на различни пряко или индиректно свързани с Божков компании. И ако се съди по делото по едно от обезпеченията, провело се на 3 август, на ОББ никак няма да й е лесно да си събере вземанията.

В случая става въпрос за над 25 млн. евро кредит, отпуснат към девет компании, обезпечен с активи на "Национален хиподрум", което е в несъстоятелност от миналата година. Това е сумата само на главницата, отделно има и натрупани лихви по заема. След като фирмите, изтеглили заема, една по една спират да го обслужват, ОББ предявява вземанията си по обезпеченията. Сега обаче се появява и друг неназован кредитор, който иска нищожност на вземанията на банката, и делото е насрочено за ноември.

БТК. За него е

в. Капитал Daily

Решено е - сделка за БТК има и новите собственици са Корпоративна търговска банка и VTB Capital. След като преди две седмици българо-руският тандем внесе оферта към кредиторите на телекома, през миналата те са я приели. Това казаха за "Капитал" няколко различни източници, близки до процедурата.

Преди две седмици мажоритарният собственик на КТБ и председател на надзорния съвет Цветан Василев заяви: "Консорциумът между КТБ и VTB бе избран за предпочитания купувач за компанията от комитета на основните кредитори... До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване." В неделя "Капитал" се опита да се свърже с Василев, но не успя да получи коментар.

Слънчев ток сваля драстично сметките

в. Стандарт

Tоплият и приятен летен душ може да ни излезе без пари. Това става с набиращите все по-голяма популярност слънчеви бойлери. Всеки тръгнал на почивка в Гърция например още в първото село след границата вижда, че къща без такъв панел на покрива почти няма. 

Използването на тези системи пести доста пари както на абонатите на топлофикациите, така и на семействата, които нямат достъп до централизирано отопление, а разчитат на електрически уреди за подгряване на вода. Освен за подсигуряване на топла вода в банята и по чешмите слънчевите бойлери може да се използват и за подпомагане на отоплението на дома през зимата. 



За съжаление обаче засега соларните системи трудно заместват изцяло парното или печката, тъй като през студения период от годината слънцето свети по-малко и само с тази система трудно се постига адекватна температура. В най-честия случай през зимата слънчевият панел успява да загрее водата в бойлера до 40 градуса. Затова почти всички такива системи може да се свързват и към електрическата мрежа.

Атанасова преговаря за по-нисък ДДС на лекарствата

В. Стандарт

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова води преговори със Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите за намаляването на ДДС на лекарствата. 

Евентуално понижаване на ставката от 20% обаче може да се случи най-рано догодина - в бюджет 2013 г., уточни Атанасова, съобщи economymagazine.bg, позовавайки се на интеврю за здравния министър пред БНР.



Все още няма конкретни стъпки. В момента се обсъждат различни варианти, обясни Десислава Атанасова. Тя добави, че се правят различни разчети от експертите.

Намаляването на ДДС ставката за лекарствата ще се отрази на бюджета.

Ако наистина се стигне до по-нисък ДДС на лекарствата в България това трябва да доведе и до намаляване на цената на медикаментите за пациентите, посочи Атанасова.

Чиновници летят на аванта

в. Стандарт

Български държавни чиновници и служители на големи фирми често летят със самолет на аванта. Тенденцията се наблюдава от няколко години, но през последната особено се засилва. До полети на аванта се стига след покупката на самолетен билет от турагенции, оторизирани от Международната асоциация на авиокомпаниите IATA, алармираха от бранша. Практиката от години е наложила държавните учреждения и големите корпоративни клиенти да купуват билетите с т.нар. отложено плащане.

Така чиновникът или служителят получава билета и лети в командировка, а работодателят му плаща на IATA-агента на по-късен етап. Проблемите произтичат от факта, че турагентът е задължен да се разплати с авиокомпаниите, чиито билети е издал, чрез системата на IATA за централизирано разплащане BSP (Billing and settlement plan), в 14-дневен срок.

Новите предприятия може да не плащат осигуровки на работниците си

в. Новинар

Шефовете на новите предприятия ще бъдат освободени от осигуровки на служителите си. Това е предвидено в законопроект, изготвен от икономическото ведомство, съобщи ресорният министър Делян Добрев по БНР. Една от най-важните точки според министъра касае мерките, които се отнасят до инвеститори, разкриващи работни места в страната и развиващи определено производство. Предвижда се за две години работодателите да бъдат освобождавани от заплащане на осигуровки за наетите лица, обясни Добрев.

Според него това би намалило разходите за човешки ресурси с около 18% за този период. Такава практика е използвана и изпробвана в Сърбия и отчасти в Румъния. Законопроектът ще бъде разгледан на първото заседание на парламента през септември.

Фермерите сами проверяват за далавери с млякото

в. Новинар

Фермерите започват проверки за далавери с изкупуването на млякото. Представители на съюза на животновъдите тръгнаха на обиколка паралелно с инспекторите от НАП и ДАНС вчера, за да ревизират изкупните стойности.

От бранша са готови да покажат документи, че мандрите ги притискат за ниски цени или дори не изкупуват продукцията им, съобщи ТВ 7.
Животновъдите започнаха проверката заради твърдения на преработвателите, че изкупуват млякото на 50-60 стотинки. Според фермерите обаче цените са много по-ниски.

Ограничават измамите в обменните бюра

в. Новинар

Измамите в обменните бюра у нас ще бъда ограничени. Надценката на пунктовете за валута ще бъде намалена на 5%. Това гласят промени в наредбата за дейността на чейнджовете в страната. Курсът можеше да се отклонява до 20% от този на Българската народна банка до преди няколко дни. Сега обаче този процент става 5 на сто.

Целта е по този начин да се ограничат измамите на клиентите, като всички бюра за обмяна на пари имат 7 дни да изпълнят новото изискване. Измененията вече са обнародвани в Държавен вестник. В последните години много хора алармираха, че са станали жертва на различни трикове на работещите в чейндж бюра.

България се оказа с най-висок екоданък за найлонови торбички

в. Сега

Българите отново се оказаха жертви на криворазбрана "зелена" политика. Оказа се, че най-бедните граждани на ЕС плащат най-високите такси за найлоновите торбички в магазина. Само в още 4 страни от съюза има такива екотакси и те са символични - 1-2 евроцента в Белгия и 2.2 цента в Румъния например, показва нарочно проучване на Българската асоциация "Полимери" (БАП) за практиките в ЕС. У нас в момента плащаме по 15 стотинки, от 1 октомври е планиран скок на 35 ст.

Министерството на околната среда въведе т.нар. продуктова такса миналия октомври с добри намерения - да ограничи ползването на трудно разградимите найлончета. Таксата обхвана първо торбичките с плътност до 15 микрона, понеже те са много леки, летят навсякъде и "украсяват" пейзажа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЗА АНАЛИЗА НА HSBC. Преди доклада - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност). В доклада на HSBC:1. Разходите за АЕЦ Белене (EPC - Engineering, Procurement and Construction) са 6.1 милиарда, при това вече с прибавена ескалация, вкл. и за забавянето на проекта с три години. 2. В т.н. подготвителни работи" - 2.018 милиарда евро, са включени НЕКОРЕКТНО защото това са разходите за далекопроводи, за ЖП линии, за пътища, жилища и т.н. инфраструктура и благоустройство. (Далекопроводите се изплащат от цена пренос високо напрежение)- Тези разходи не се включват към цената на строителство на каквато и да е централа, защото благоустройството на градовете, както и електро-енергийната система са задължение на държавата, КОЕТО СЕ ПРАВИ ЗА ВСИЧКИ ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ 1 КЛАС!!!. 3. От графиката на стр.5, е дадена стойност от 7,7 милиарда евро, но 6,1 + 2,018 = 8,118 а не 7,7 милиарда.Обратното изчисление показва 7,7 2,018 = 5,68 милиарда 4. Лихви и такси по време на строителството - 1,676 (плащаме ги 26 години) и получаваме 7,356 милиарда евро.5. НЕ ПРИБАВЯМЕ Т.н. "Резерв за обслужване на дълга" (225 милиона - стр. 8). Това не е реален разход. 6. Приспадаме Разходите за експлоатация и ремонт на 1 блок, от 170 милиона, защото също не са реален разход. Те директно се компенсират за 1 г. от приходите от работата на 1 блок, докато 2 още се строи. И ДОБАВЯМЕ ПЕЧАЛБАТА ЗА 1г. от 405 милиона евро (виж т.9)Цената пада на 6,781 милиарда евро.7. Прибавяме ВЕ1: Разходи - 0,169 439 милиарда.Крайната Цена (след 6 години) става 6,95 милиарда евро. Това е крайната цена - максимум максиморум, а не 10,35 милиарда от доклада! 8. Необходимите средства за проекта, на стр. 14 - първи вариант, трябва да заложим ИСТИНСКАТА обща цена 6,95 милиарда евро, от които заем - 4,17 и собствени - 2,78 милиарда. Тези пари обаче не се плащат в този момент, а в бъдеще, когато те са вече обезценени! (Само за последните 3 години инфлацията на еврото е около 20%). Привеждаме ги към сегашна стойност с използвания н доклада дисконт 8.23%... и:- Получавате днешната стойност на проекта - равна на 4.53 милиарда евро. До сега е построено за 1,39 милиарда евро или ДНЕС остава за допращане 3,14 милиарда ЕВРО.ФИНАНСОВИ РАЗЧЕТИ:1. При 4.53 милиарда евро цената на 1 000MW ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ Е 2,265 МИЛИАРДА ЕВРО, което е ДАБРА ЦЕНА ЗА КУПУВАЧА. - Нормираната (усреднена) цена на тока, за региона за 60 години, е 75 евро/МВч. Деиндексирате и да получите точно 32 евро/МВч. (Или 64 лева на мегават/час. ИЛИ 6,4 стотинки на киловат. Козлодуй продава днес по 65 лева на мегават/час.).2. От таблицата на стр.11 (долу в ляво) Средни експлоатационни разходи (за 60 години) - 1,21 евроцента на киловат, но за първата година с деиндексиране 0,65 и получаваме; 3,2 0,65 = 2,55 евроцента печалба от киловат или 25,5 евро ПЕЧАЛБА на мегават.- От същата табличка при годишна производство от 15 898 446 мегавата получаваме приблизително 405,45 милиона евро печалба за първата година, която ежегодно ще нараства с инфлацията:- Печалбата за 26 години ще е 405,45 х 26 = 10,542 милиарда евро ПРИ ИНФЛАЦИЯ 4% ГОДИШНО, ТОВА ПРАВИ ОКОЛО 100%... ИЛИ: - ПЕЧАЛБАТА до 26-тата година ще е 21 милиарда евро!!! ЗА 60 ГОДИНИ 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! 3. Финансиране и Лихви: - В доклада се залагат 350 басис точки - 3,5% лихва. Това са лихвите при които МОЖЕМ ДА ИЗТЕГЛИМ ОБЛИГАЦИОНИН ЗАЕМ (какъвто вече изтеглихме) или при такава лихва предлагат заем руснаците. 4. Строителствтото е шест години. Ако забавянето е по вина на строителя, той поема негативите и оскъпяването. 5. Трите години забавяне И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА БЕЗДЕЙСТВИЕ са по вина на ТОВА правителство, което и носи вина за оскъпяването СОЛИДАРНО с комунистите на Станишев. . ИЗВОДИ:1. При консумация от 6,6 мегавата 4 ще са от АЕЦ-Козлодуй и Белене и КРАЙНАТА ЦЕНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЩЕ Е ПОД 12 СТОТИНКИ НА КИЛОВАТ!!!2. В ДОКЛАДА МАНИПУЛАТИВНО СА ЗАЛОЖЕНИ ПАРАМЕТРИ ЦЕЛЯЩИ ДА ДОКАЖАТ НЕРЕНТАБИЛНОСТ НА ПРОЕКТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
КАКВО ДА КАЖАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ЗАЩО ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ СА ОГРАБЕНИ И ОТЧАЯНИ - Защото, Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!! ЗАТОВА качването на възрастта за пенсиониране НАД 60 ГОДИНИ, при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!!- СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ЩЕ СПАДНЕ РЯЗКО МЛАДЕЖКЯТЯ БЕЗРАБОТИЦА- ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА, окрадоха ги, ОСТАНАХА САМО 24% ОТ ПАРИТЕ!!! Трябва НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, но не като сегашната, защото, всеки закон трябва да има УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА: ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУД, затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд(За сега обаче инвестиран в чужбина)- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА В ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В КСО! В Чл. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи предмета и обхвата му, не съществува понятието ПЕНСИЯ ЗА ТРУД, ПОЛУЧАВАНА ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ВЪЗРАСТ, а само пенсия за старост но по Конституция Чл. 51.(3) Старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество се намират под особена закрила на държавата и обществото. А НЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсиите за ТРУДОВ ПРИНОС, социалните помощи, Йезуитски наречени: - Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии, Юнашки, Олимпийски и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!3. Здравното осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки! СЕГА ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ СА ФОРМА ЗА МАСОВО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ, ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!- ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ СА ВНОСКИТЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ(Колкото си по-богат, процентно плащаш по-малко от доходите си, а това противоречи дори на философията на плоския дънак, а сега дори ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, вместо 10%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!5. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ЗА ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖИВОТ, а сега понякога надвишават 1 000 лева!!!- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИ ДИВАЩИНИ И НОРМАЛНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още