IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 август

09:03 | 04.08.12 г.
Преглед на печата за 4 август

Готвят правилник за сигурността в туризма

в. Новинар

Предстои да бъде изготвен правилник за сигурността на туристите у нас, съобщи заместник-министърът на икономиката Иво Маринов. Той уточни, че според новите правила достъп до даден автобус ще имат само хората, фигуриращи в списъка на съответния туроператор. В момента много от фирмите вече процедират така, обясни Маринов.

Някои обаче не го правят и затова ще има инструктаж с всички туроператори и със съответните хотели съобразно спецификата на съответната дейност, допълни заместник-министърът. 20 препоръки, изготвени от Главна дирекция „Национална полиция”, бяха представени на първата среща с бранша вчера, на която присъства и Иво Маринов.

Гроздето умира, ако не завали до седмица

в. Новинар

Лозарите у нас се молят за дъжд. "Ако до седмица не завали, реколтата ни ще отиде на кино", предупредиха собственици на гроздови насаждения от Свиленградско. Заради продължителните жеги реколтата е застрашена, алармираха те. Производителите вече са направили няколко молебена за дъжд през месец май.

Лозарите предвиждат да търсят изкупна цена от 0,80 лв. за кг на едро. За определени сортове цената може да стигне и един лев.

Междувременно стана ясно, че страната ни е направила значителен ръст в износа на вино през изминалите шест месеца на годината. Експортът на напитката се е увеличил с 16% до над 25 млн. литра в сравнение с година по-рано, заяви председателят на Агенцията по лозата Красимир Коев. Най-голямо е търсенето на бяло вино. На вътрешния пазар също се наблюдава голям интерес към напитката.

Проверките за фалшив алкохол по морето не дават основание за притеснение, каза още Коев. Той изтъкна, че в родните крайбрежни заведения се предлагат качествени питиета, които отговарят на изискванията по закона за виното. Ревизии се правят и във вътрешността на страната, където има известни нарушения. Нерегламентираното вино обаче не е в големи количества.

"Плевен-БТ" може да бъде отписан от борсата

в. Капитал Daily

След успешно проведена процедура за търгово предложение "Булгартабак-холдинг" е увеличил дела си в дъщерното си дружество "Плевен-БТ" до 98,17% и тютюнопреработвателната компания вече може да бъде отписана от Българската фондова борса, става ясно от публикувано чрез БФБ съобщение.

Холдингът е увеличил дяловото си участие до 471 371 акции, след като през юни обяви, че ще изкупува акции на малките собственици в "Плевен-БТ" срещу 22,80 лв. Още тогава беше пояснено, че свалянето от публичния регистър на компанията няма да повлияе на дейността й и ще продължи да изкупува и преработва тютюн за цигарените фабрики "Благоевград БТ" и "София-БТ", които също са собственост на холдинга.

"Плевен-БТ" отчита печалба за полугодието в размер на 3,19 млн.лв, като година по-рано е била 1,46 млн.лв. Приходите от продукцията на дружеството са малко над 23 млн.лв. Към днешна дата последната сделка с акците на компанията на капиталовия пазар е от 2 август, когато са минали 11 лота на цена от 22,80 лв. От началото на годината позицията поскъпва с 185% при пазарна капитализация от 9,694 млн. лв.

Във финансовия си отчет за първите шест месеца на годината, "Плевен-БТ" заявява като основна цел за 2012 г. да запази пазарния си дял на вътрешния пазар и да увеличи износа. Приета е и бизнес програма до 2014 г., според която до края на тази година преработената суровина ще достигне 6 300 тона, а през 2013 и 2014 г. - съответно 6 700 и 6 500 тона тютюн.

Поискаха от съда да махне ипотека на Васил Божков

в. Стандарт

Иск за отпадане на обезпечение на кредит за над 24 млн. евро е завел в Софийски градски съд (СГС) синдикът Стоил Моллов. Заемът е изтеглен от Обединена българска банка (ОББ) от фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков. Кредитът е обезпечен с активите на "Национален хиподрум" АД в Банкя, където Божков също е мажоритарен собственик чрез свои фирми.

Обезпечението е било учредено от кредитополучателите и прието от банката. След като фирмите длъжници една по една започват да не плащат вноските си, банката съответно прибира обезпечението. Но сега синдикът я съди за неправомерни действия, тъй като самият хиподрум не е длъжник и няма невърнати заеми към банката. Нейните адвокати доказаха, че деветте фирми длъжници и "Национален хиподрум" са свързани лица и техен собственик е именно Васил Божков.

По принцип законът позволява да се ипотекира и чужда собственост, стига собственикът ѝ да се съгласи на това. Например при ипотечните заеми за млади семейства масово се ипотекира апартаментът на родителите им или на други роднини, за да могат младите да вземат по-голям кредит. И не са малко случаите, когато банката прибира семейното жилище. Още по-драстични са примерите на невърнати заеми с поръчители.

Съдия по делото е Жаклин Комитова, председател на СГС и шеф на Търговско отделение. Тя отложи делото за 10 октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още