IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече средства за изследвания и профилактика искат общопрактикуващите лекари

Те настояват промените да бъдат заложени в Националния рамков договор за 2013 г.

18:13 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Повече средства за изследвания и профилактика искат общопрактикуващите лекари

За първична и извънболничната помощ да се заделят три пъти повече пари от бюджета за здраве у нас, поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Към момента държавата отделя само 6 на сто по това перо, предаде БТА

От сдружението настояват промените да бъдат заложени в Националния рамков договор за 2013 г. и в някои наредби на Министерство на здравеопазването.

Сдружението на джипитата настоява още да има ясен регламент за постъпването на пациента в болница, т. е. какви изследвания е необходимо да бъдат направени. Сега липсва нормативна уредба и не за всички изследвания са предвидени средства, или са задължение на общопрактикуващите лекари, което затруднява постъпването в болница. 

Искат се и промени при изследванията и консултациите за ТЕЛК. В момента парите, които се харчат за подготовката на пациента за освидетелстване от ТЕЛК, ощетяват диагностиката и профилактиката в първичната помощ и са за сметка на всички останали, които имат нужда от изследвания и консултации, заяви Чобанова.

Апелира се за по-големи възможности за диагностика в първичната помощ с разширяване на някои от дейностите на джипитата, като ехографии, мамографи и други изследвания. Регулативните стандарти в момента позволяват профилактични прегледи на по-малко от половината от хората, които подлежат на такива, алармираха от сдружението.

Общопрактикуващите медици настояват и за завишаване на средствата, които се плащат на тези, които работят при неблагоприятни условия, както и на цените на профилактичните прегледи за лица над 18-години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още