IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България си върна изцяло алжирския дълг

По сметката на Министерство на финансите в БНБ са постъпили 14,3 млн. долара, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков

17:23 | 03.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България си върна изцяло алжирския дълг

Окончателно е уреден въпросът с алжирския правителствен дълг след направения на 2 август паричен превод по сметка на Министерство на финансите в БНБ, съобщиха от ведомството.

Осъщественият трансфер е в размер 14,3 млн. щатски долара в изпълнение на Споразумение за уреждане на дълга на Алжир към България.

При проведените между двете страни преговори е договорено изплащане на 14,3 млн. щатски долара, които представляват 9,5 млн. долара от 1986 г., лихви върху тях и остатъчни суми от предходни спогодби.

„Това е първият дълг, който България си е върнала на 100%, без да опрости нито цент. Всички пари, които ни дължаха и като лихва, и като главница, сме ги взели. Казвам това, защото предишните няколко дълга от този регион, от Близкия изток, особено по времето на Станишев, са вземали нула процента", каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Финансовият министър посочи още, че България си връща алжирския дълг напълно и без посредници. Той обвини предишните управляващи, че често използвали частни фирми, които „уж са водили преговорите“. Новото правителство обаче приело принципа „директно министерство към министерство“. Преговорите с Алжир продължили две години. Според Дянков при директното водене на преговори се връща много по-голям процент от дължимото.

„От 300-те милиона за Либия, България не е взела нито цент, всичките ги е опростила по времето на Станишев. От иракския дълг, който е бил 1,3 млрд. долара приблизително, сме взели под 200 милиона, тоест, опростили сме почти всичко“, коментира вицепремиерът Симеон Дянков.

Министерството на финансите е водило преговори с още пет-шест държави от Близкия изток и от Африка за връщане на дълг. Най-големият длъжник на България в момента е Куба. Островът на свободата ни дължал около 300 милиона долара. Според Дянков там разговорите ще са по-трудни, "защото правителството не е демократично".

„Надявам се до началото на следващата година, защото тези преговори обикновено продължават една-две години, и с други държави да имаме успехи“, коментира Дянков.

Водят се преговори още с Мозамбик, Ангола, "доста държави в Африка". "Общо сумите са от порядъка на няколкостотин милиона долара", каза Симеон Дянков.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Ами да си изберем Станишев пак ! :D То имаме ли още за прибиране от някъде!? Ако има той набързо ще ги оправи! :D Иначе по медиите е загрижен за ниските доходи на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mkalyonski
преди 11 години
Абе ще ми се струва , че 9.5 млн. USD от 1986г. , сега би трябвало да са доста по-голяма стойност от 14.3млн. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още