IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 август

07:54 | 02.08.12 г.
Преглед на печата за 2 август

Необичайните транзакции ще се докладват на ДАНС

в. Капитал Daily

Банките, застрахователните компании, управляващите дружества, нотариуси и още редица организации, които обслужват финансови транзакции, ще трябва да следят за "необичайно големи сделки или операции" на своите клиенти. Те ще трябва да преценяват кое е необичайно на базата на информацията, с която разполагат за своя клиент до момента, и да го поставят под наблюдение.

Това предвиждат допълнителните мерки в борбата срещу прането на пари, приети с промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Те бяха подготвени от Министерството на вътрешните работи, а на вчерашното си заседание правителството ги одобри.

Така без обществено обсъждане те директно ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание. Вчера текстовете не бяха обявени и приблизителна представа за тях даде само правителственото прессъобщение.

Регионалното министерство: От магистрали към саниране

в. Капитал Daily

Три завършени магистрали. Това си постави като цел номер едно в началото на мандата тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството, а сега президент Росен Плевнелиев. Трите конкретни обекта - "Тракия", "Люлин" и "Марица", се превърнаха и в основен приоритет на цялото управление, а започнатото от Плевнелиев се прехвърли като ангажимент на неговия наследник Лиляна Павлова.

При ясните проекти с европейско финансиране успехите са налице. Но по-едра визия за развитие на регионите липсваше.

От 2013 г.: Лошите шофьори със скъпа застраховка

в. Стандарт

Ако причините катастрофа сега, джобът ви ще олекне след година и половина. Шофьорите, които карат безразсъдно и причиняват катастрофи, ще плащат по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност" от края на 2013 или началото на 2014 г. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор" Борислав Богоев.

Централизираната система бонус-малус ще може да заработи най-рано тогава. Още отсега обаче се трупа база с данни за катастрофите и виновните шофьори. Технически системата вече е почти готова. За въвеждането й обаче има юридическа пречка - все още КФН няма основание да издаде наредба, с която да задължи застрахователните компании да я използват. За целта трябва да бъдат въведени допълнения към Кодекса за застраховането.

Братушките изкупиха сергиите по морето

в. Стандарт

Братушките луднаха по шопинга на морето. Руски летовници опустошават сергиите по търговската улица в курорта "Албена", без да им пука за цените. Идват с по една дрешка на гърба си и у нас си набавят целия гардероб - от бански до рокли и панталони.

На изпроводяк пък тъпчат багажа с уиски и нашенска ракия. Манията по пазаруването втрещи българите, които това лято триумфално се завърнаха в морския рай на Албена. Цените в хотелските магазинчета, непосилни за нас, не спряха устрема на братушките.

Руснаците се оказаха златната кокошка за търговците на морето. След като години наред стоката по пазарите на открито застояваше и всяко лято бе почти една и съща, без "нови колекции", сега се харчи като топъл хляб. Причината са летовниците от необятната страна. За разлика от българите и немците, които рядко се спират дори да погледат покрай щандовете, братушките охотно пълнят чанти с всякакви дрешляци - от джапанки до палта. На място в Албена си купуват банските, въпреки че цените на дамските удрят 50 лева.

Производителите на цигари се съюзяват с евроколегите си

в. Новинар

Родните производители на цигари ще се съюзят с европейските си колеги.

„Ще вземем отношение по предстоящото членство на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в Европейската организация UNITAB, където е нормално да бъдем и ние членове”, съобщи председателят на българското сдружение Цветан Филев.

Той допълни, че ще се изготви декларация, която министър Мирослав Найденов да предаде в еврокомисията по земеделието. Така от 2014 до 2020 г. нашите тютюнопроизводители ще могат да получават плащания наравно с останалите земеделци в ЕС.

Купуваме нови акции от "ПК Бургас-Александруполис"

в. Новинар

Държавата ще купи 1500 нови акции от "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" ЕАД. Правителството предоставя 150 000 лв. от хазната за новите книжа във връзка с увеличаването на капитала на проектната компания за нефтопровода.

Увеличението на капитала е чрез емитирането на 1500 нови акции, които ще бъдат придобити чрез бюджета на Министерството на финансите. Със средствата от увеличението "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" ЕАД ще изпълнява своите ангажименти през 2012 г. като акционер в международната компания "Транс Балкан Пайплайн Б. В.", регистрирана в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още