IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са с 15% по-високи осигурителните прагове в леката промишленост

За 2012 г. минималната осигуровка в бранша беше 330 лева

13:59 | 30.07.12 г.
Договорени са с 15% по-високи осигурителните прагове в леката промишленост

Минималният осигурителен доход в леката промишленост за 2013 г. да бъде с 15% по-висок от договорения за 2012 г. За това се споразумяха работодатели и синдикати, съобщават от КНСБ.

В края на миналата седмица бяха подписани споразумения между федерацията на синдикатите в леката промишленост и асоциацията на производителите на облекло и текстил за новите размери на осигурителния доход при производството на трикотажни изделия и облекло. 

Още миналата година министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов прогнозира, че ще бъдат договорени по-високи минимални осигурителни прагове на базата на по-високата минимална работна заплата, която е в сила от септември т. г.

За 2012 г. минималният осигурителен праг в леката промишленост при шивачките беше вдигнат на 330 лева, като по-високите прагове са изцяло за сметка на работодателя.

В секторите, в които няма споразумение - здравеопазване, образование и в социалната сфера, минималният осигурителен праг беше увеличен със седем процента.

Целта е повече работещи да излязат от сивия сектор. Дори ако заплатата е минимална, работодателят е длъжен да осигурява работниците си на повече пари според приетия праг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още