IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността с понижение от 0,8% през юни

На годишна база ръстът в индекса за цените на производител на вътрешния пазар е 3,3%

12:13 | 30.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността с понижение от 0,8% през юни

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през юни се понижава с 0,8% спрямо предходния месец, а през последните 12 месеца нараства с 3,3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):

Графика: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0,7%, в преработващата промишленост - с 1,2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените остават на равнището от предходния месец.

На годишна база цените се увеличават в добивната промишленост - с 1,5%, в преработващата промишленост - с 2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през юни  намалява с 1,2% на месечна, но се увеличава с 2,3% на годишна база.

На месечна база по-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1,4%, в преработващата промишленост - с 1,6%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са на равнището от предходния месец.

На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените на производител е с 1% спрямо юни 2011 година.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Защо ли си мисля, че при някакъв икономически растеж поне, цените на производител растат?А у нас падат...- мъка, това му се вика рецесия май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още