IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 юли

09:02 | 28.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 28 юли

Добрев: Всеки с подпис "за" Белене да се бръкне с 30 000 лв.
в. Стандарт

София. Ако всички 800 000 души подкрепят АЕЦ „Белене”, дали те са съгласни всички да дадат по 25 000 - 30 000 лева? Общо взето - такава трябва да е сумата от всеки подписал се, за да се строи АЕЦ „Белене”. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод подписката на БСП за референдум в подкрепа на АЕЦ „Белене”.

Дори да се построи с тези пари, това не означава, че електроенергията ще е безплатна. Те просто ще са акционери в тази централа и електроенергията пак ще си я купуват, ще печелят от дивидентите, които евентуално ще получават от печалбите на тази централа, каза Добрев.

 

Продадоха имот на ОЦК Кърджали за 800 хил. лева
в. Стандарт

Кърджали. Разпродажбата на ОЦК Кърджали започна. Първият публичен търг беше за имот на комбината. "Интересът беше много голям. При начална цена 9 хил. лева, крайната стигна 800 хиляди", потвърди съдия изпълнител Росен Сираков, който се въздържа от повече подробности. Той обясни, че сумата ще стане ясна след като бъда платена.

Според работници се разпродава оборудването в двата нови цеха в цинково производство и това поражда притеснението на хората. Синдикалистите са изчислили, че дължимата сума за заплати на един работник е 2-2,5 хил. лв.

 

Всяка втора малка фирма върви към фалит
в. Сега

Над половината от малките и средни предприятия (МСП) в България се опасяват от фалит, установи проучване на агенция "Ноема". Това е много тревожно, защото именно дребният бизнес осигурява заетост и доходи на над 70% от работещите у нас.

Не са особено оптимистични и прогнозите като цяло на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Икономическият растеж за 2012 г. ще е максимум 1%, каза вчера председателят на центъра Георги Прохаски. Очакванията са след минималния ръст от 0.5% на годишна база за първото тримесечие на годината, през второто да няма ръст или да е близо до нула.

 

МЗ пак е плащало с пари от вноски субсидии на болници и трансплантации
в. Сега

И последните пари от осигуровки, преведени от здравната каса на МЗ, не са харчени за здравноосигурителни дейности. За първото шестмесечие на годината от НЗОК в министерството са постъпили 50 млн. лв., от които 28.2 млн. лв. са разходвани за субсидиране на лечебни заведения, 9.9 млн. - за лекарства и медицински изделия, 4.1 млн. са отишли за Центъра за лечение на деца, 6.5 за Фонда за асистирана репродукция и 1 млн. - за трансплантации, обяви в парламента здравният министър Десислава Атанасова.

Здравната каса превежда паричен трансфер на МЗ от 2011 г., като за т.г. бяха предвидени 100 млн. лв. Решението предизвикваше съмнения от самото начало, тъй като с пари от здравни осигуровки се плащаха дейности, от които могат да се възползват и неосигурени и които не са предмет на здравното осигуряване.

 

Конкурсът за билбордовете в София влиза в съда
в. Сега

Решението на столичния общински съвет за прекратяване на конкурса за малки рекламни съоръжения (до 4 кв. м) отива на съд. Българската асоциация за външна реклама обяви вчера, че то е незаконно и ще го обжалва.

СОС анулира търга миналия четвъртък без ясни мотиви. От ГЕРБ обясниха само, че процедурата не била стигнала доникъде.

 

Догодина вдигат минималната заплата
в. Новинар

Ръст на минималната заплата от догодина обеща социалният министър Тотю Младенов.
По време на парламентарния контрол той обясни, че в макрорамката на бюджета за 2013 г. е заложено увеличение на заплатите. С колко процента обаче не стана ясно. Точната стойност тепърва ще се договаря с работодатели и синдикати.

В момента минималната заплата е 290 лв. Повод за коментара на Младенов бе питане на БСП как ще се компенсират доходите на българите заради скока на тока с 13%.

 

Камикадзето бил у нас и преди пет години
в. Новинар

Атентаторът от Бургас е използвал същата фалшива шофьорска книжка, за да влезе у нас преди 5 години. Тогава обаче той е бил в Пловдив. Това е докладвал вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на закритото заседание на парламента по повод терористичния акт на летище Сарафово. За фалшивата книжка родните служби разбрали от ФБР. Камикадзето дошъл у нас на 29 юни и отседнал в хотел във Варна. От 1 до 9 юли общо три пъти е наемал кола в Бургаска област. Атентаторът е живял в страна членка на ЕС, но 20 години преди това е бил извън съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още