IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите остават без заплащане за участие в комисии и съвети

Парламентът приетите на първо четене промените в закона за администрацията

14:42 | 26.07.12 г.
Министрите остават без заплащане за участие в комисии и съвети

Премиерът, вицепреимиерите и министрите да не получават възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, органи на управление или контрол на фондове, сметки и др. Това гласува днес парламентът с приетите на първо четене промени в закона за администрацията, предаде БТА.

Без заплащане ще са и заместник-министрите и членовете на колегиални органи, областните управители и заместник-областните управители, ако участват като представители на държавата или общината в съвети, одитни комитети, комисии, работни групи, органи на управление или контрол на търговските дружества и сметки.

Народното събрание взе решение служителите в администрацията на изпълнителната власт да не могат да бъдат наемани като външни експерти. На привлечените като консултанти външни експерти ще се изплаща възнаграждение в предварително определен размер.

Правителството предлага тези изменения с цел да се изгради прозрачност и публичност на възнагражденията в държавната администрация.

Същевременно мнозинството отхвърли проекта на Мартин Димитров от Синята коалиция, които предвиждаха в административният регистър към Министерския съвет занапред да се добавя информация и за размера на изплатените допълнителни възнаграждения на служителите в администрацията по длъжности и месеци, които са извън основните трудови възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още