IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И без платени здравни вноски ще може да се продава имот

Парламентът прие промяната окончателно при второ четене на Закона за здравното осигуряване

12:15 | 26.07.12 г. 6
<p>
	<em>Минисътрът на здравеопазването Десислава Атанасова </em>&nbsp;Снимка: БТА</p>

Минисътрът на здравеопазването Десислава Атанасова  Снимка: БТА

Парламентът не се съгласи с идеята на здравния министър Десислава Атанасова да не може да се прехвърля и продава движимо или недвижимо имущество без платени здравни вноски.

Окончателно днес Народното събрание отхвърли идеята на Атанасова, като прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, предаде БТА.

Текстът, който задължаваше, хората да представят удостоверение от НАП за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, беше приет на първо четене от парламента, но предизвика много остри реакции както от опозицията, така сред обществото.

Хасан Адемов от ДПС и Екатерина Михайлова от Синята коалиция посочиха, че първоначалните намерения са добронамерени - да се увеличи събираемостта в здравния сектор, но заявиха, че идеята противоречи на Конституцията и предложиха текстът да отпадне. Михайлова обясни, че поправката противоречи на основния закон, където здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение. Според нея е абсолютно недопустимо законът да вменява задължения, като лишава гражданите от друго право. Адемов добави, че съгласно основния закон, собственикът има функция "владеене на собствеността", "ползване на собствеността" и "разпореждане с правото на собственост". Никой не може да обвързва правото на собственост с други права, подчерта депутатът. 

Мая Манолова от левицата посочи, че преди всичко трябва да се потърсят причините защо хората не си плащат здравните осигуровки. Тя посочи, че едни не могат да си позволят, защото 5-10 лв. от месечния им доход е непосилна сума. На второ място тя постави работодатели, които не успяват да се издължат към осигуряването и към работниците си, тъй като са притиснати в ъгъла. Манолова посочи и друга група, която може да си позволи да плаща, но не го прави, защото хората са тотално демотивирани. "Съпротивата" на платежоспособните българи идва от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип, изделия, каза тя.

Здравният министър Десислава Атанасова предложи мярката с цел да се намали броят на здравно неосигурените хора в страната, които според различни данни варират между 1 милион и 1,5 милиона души. Мотивът на здравния министър за крайната мярка беше, че „който има пари да си купи кола или апартамент, значи има и да си плати здравните осигуровки“. Тогава Атанасова коментира, че предлага сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравни вноски, защото досегашните мерки просто не действат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
todor.hristov.752
преди 11 години
Защо, ти ли мислиш да се кандидатираш? Това си беше мъдро решение от страна на здравния министър, ти като си по-умен дай предложение, как да се съберат парите примерно от ромите? Защото те осигуровки не плащат, но иначе образуват опашки в болниците и се разправят все едно им е бащиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
eliza.doneva.3
преди 11 години
Добре не е ли права Атанасова: който има пари да си купи кола или апартамент, значи има и да си плати здравните осигуровки, точно така си е, защо едни ще плащат, а други ще ползват? Честно ли е-не нали.Ами продължавайте да издържате братята роми, те ще ви копаят на нивите после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
то беше ясно че тази простотия няма как да мине, но все ми се струва че тази дандания около осигуровките както и простотията за децентрализация на различни министерства е за да се вдигне пушилка с която да се прикрие нещо друго т.е. само за отвличане на вниманието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
ООООх, отдъхнах си.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Balgarian35
преди 11 години
Това беше безумно предложение, което само при Бай Тошо можеше да мине. Сега Бат Бойко ако има акъл, ще намери нов здравен министър. Не може да ограничаваш конституционни права на хората, само за да си напълниш бюджета. Като не може да намери начин, да си ходи. И Бойко от къде ги намира тези не вред булки, дето ги цани за министърки???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Сега тая министърка, ако има грам достойнство, трябва да подаде оставка !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още