IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска компенсации за дребния бизнес заради по-високата цена на енергията

Гарантираният минимален доход да се повиши с ръста в цената на енергията, настоява Пламен Димитров

11:00 | 26.07.12 г.
КНСБ иска компенсации за дребния бизнес заради по-високата цена на енергията

Конфедерацията на независимите синдикати в България ще предложи пакет от мерки, които да компенсират малкия и среден бизнес след увеличението на цените на енергията от началото на юли. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Веднага след увеличението на цените на енергията поискахме свикване на Тристранния съвет, защото настояваме за компенсаторни мерки за индустрията, за малкия и среден бизнес, който е поставен в ъгъла", заяви Пламен Димитров.

По думите му това може да стане с позволени средства, а не с непозволени държавни помощи, както са направили други държави.

Мерките трябва да компенсират освен дребния бизнес и най-бедните – пенсионерите, и тези, които живеят под прага на бедността. Синдикатът настоява за увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като енергията.

"Най-тежко ги удря пенсионерите. За тях бюджетът може да си позволи около 60 милиона лева разходи през второто полугодие за допълнителни енергийни зимни плащания", изчислява лидерът на синдиката.

Според КНСБ замразените доходи през последните години катализират сериозно социално напрежение. Димитров повтори, че профсъюзът не се отказва и от обявените вече искания  за повишаване на доходите на най-уязвимите групи от първи януари следващата година.

Синдикатът ще настоява всички бюджетни заплати и пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а минималната работна заплата да стане 330 лева.

"Ако няма този пакет компенсаторни мерки, прогнозирам социално гореща есен на протести“, заяви синдикалистът.

Президентът на синдиката прогнозира около 1,7% ръст на инфлацията заради новите цени на електроенергията.

„От началото на годината има 1,9% инфлация. Това прави малко под 4% годишна инфлация, което е двойно от заложеното в бюджета", заяви Пламен Димитров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още