IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 юли

07:47 | 26.07.12 г.
Преглед на печата за 26 юли

Стартиращите девет

в. Капитал Daily

Девет. Толкова са първите избрани проекти за стартиращи бизнес, които ще получат по 30 хил. лв. от LAUNCHub срещу дялово участие от 8 до 10%. Това е единият от двата фонда, които управляват парите по програма JEREMIE за финансиране на идеи в самия им зародиш.

Избраните бяха подбрани от общо 16 стартиращи компании, които взеха участие в последния кръг от процеса по пресяването на участниците по програмата. Екипите, които впечатлиха оценяващите от LAUNCHub, са: AZ 4CAST, Cinematic, Deed, Habbits, ID2Doc, KBLE, "Уча.се" (Ucha.se) и Useful At Night (виж каретата за подробна информация по всеки проект). Два от избраните екипи са от Хърватия, докато останалите са български, а всички идеи са в ИТ сферата.

Като следваща стъпка избраните предприемачи ще бъдат поканени в София за периода от един до два месеца, през който ще работят интензивно върху развитието на бизнес идеите и продуктите си.


Раздават пари като Робин Худ

в. Стандарт

Парите за фермерите да се раздават на принципа "Робин Худ", ще поиска България от Брюксел. Ако Евросъюзът реши да намали бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014 - 2020, страната ни трябва да настоява това да се случи за сметка на богатите страни членки. Това каза зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на съвета за регионално развитие към президента Росен Плевнелиев, посветен на реформата на ОСП.

Според нея това е позицията на Словакия, която страната ни би трябвало да подкрепи. Всяка сума, която може да се задели от общия бюджет, предвиден за страната ни, трябва да се насочи към секторите зеленчукопроизводство, плодове и животновъдство.

Пак купуваме сирене от палми

в. Стандарт

Българите отново се върнаха на сиренето с палмови масла. Заради високите цени на качествения млечен продукт, хората започнаха да купуват този с растителни мазнини, твърдят търговци. Истинското сирене струва поне 6 лв., докато имитацията може да се вземе за 3-4 лв.

В началото на кризата хората започнаха да пестят, като купуват по-малко, но качествена храна, обясняват търговците. В последните месеци обаче количествата купени продукти се запазват, но предпочитани стават стоките от по-нисък ценови клас, казват от големите търговски вериги.

В малките магазинчета също отбелязват подобна тенденция. Повечето от клиентите са започнали да пазаруват по-рядко и за по-малко пари, като количеството закупена храна е приблизително същото като през 2011 г., но по-малко от 2009 г.

Вдигат бюджета на Плевнелиев с близо 1 милион

в. Стандарт

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Администрация на президента за 2012 г. в размер на 980 000 лева, съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са предвидени за обезпечаване през настоящата година изпълнението на международната програма на президента, в т. ч. и за транспортни разходи.

Предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. средства за Администрацията на президента са в размер на 4 136 000 лева. Този размер не позволява посрещането на разходите във връзка с функцията на президента да представлява Република България в международните отношения.

Каним германците на море с ТВ клипче

в. Новинар

Ще каним германците на море и планина у нас с телевизионно клипче. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма започват рекламна кампания съвместно с немски туроператор за привличане на туристи в страната ни.
Имиджов клип за България ще бъде излъчен по Sonnenklar TV. Телевизията е добре позната на германската, австрийската и швейцарската аудитория и достига до над 27 милиона домакинства. Всекидневно над 550 000 зрители гледат телевизионния канал.

Предвидени са още презентации в Германия и пускане на реклами в интернет. Ще се изготвят специални каталози, които ще представят летните ни курорти, СПА комплексите и др. МИЕТ предвижда да проведе през септември и рекламна кампания съвместно с "Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт" на едно от най-големите летища в Европа - франкфуртското, казаха още от ведомството.

ОЦК-Кърджали остава само с една пещ

в. Новинар

Оловно-цинковият комплекс в Кърджали ще остане да работи само с една пещ. За поддържането й са необходими около 9000 лв. за ток всеки месец.

До вчера сутринта вече бяха източени над 10 тона от едната индукционна пещ, като това е половината от метала в съоръжението, обясниха от предприятието. След като в понеделник се пусна слух, че ЕВН ще изключи електроенергията на завода заради неплатени сметки, от компанията обявиха, че комбинатът изобщо не е техен клиент.

По-късно стана ясно, че ОЦК има дълг към НЕК за над 120 000 лв. Електроенергията вече е предплатена за два месеца и има шанс комбинатът да заработи, посочиха от завода.

Автобусните билети скачат с 10 на сто

в. Новинар

Заради скока в цената на горивата се очаква и поскъпване на автобусните билети с около 10 процента. Това съобщи управителят на превозвачите “Груп плюс” и “Етап Адрес” Галя Топалова. Очаква се документите за пътуване да се продават с 1-2 лева повече.

Според Топалова автобусните фирми са в неизгодно положение, тъй като за разлика от жп превозвача не могат да разчитат на помощ от бюджета и от европрограмите. По думите на Топалова поскъпването на билетите ще стане до края на годината.

Кабинетът отпуска 150 000 лева за да приберем берачите на боровинки от Швеция

в. Сега

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил бързи действия за подвеждане под отговорност за трафик на хора, за тези, които са изпратили българи на работа в Швеция без трудов договор.

Той обясни, че посолството ни в Стокхолм, съвместно с шведските власти, осигурява храна и вода за стотиците българи в Швеция. Младенов поясни, че се обмисля държавна помощ, с която сънародниците ни да бъдат върнати в България, но това ще е еднократен акт. Засега ще бъдат отпуснати около 150 хил. лв. за връщане на сънародниците ни България.

Това е злоупотреба, това е престъпление, това е трафик на хора. С тези думи Младенов определи ситуацията със сънародниците ни в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още