IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружествата за доброволно здравно осигуряване стават застрахователи

Таксата за посещение при лекар се „отвързва“ от минималната заплата, гласят още окончателните промени в Закона за здравното осигуряване

18:29 | 25.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Дружествата за доброволно здравно осигуряване стават застрахователи

Доброволното здравно осигуряване вече ще се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка по смисъла на Кодекса за застраховането. Това стана факт след промените в Закона за здравното осигуряване, приети от депутатите на второ четене, предаде БТА.

В закона е записано, че доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки срещу заплащане на премии, въз основа на застрахователни договори.

В едногодишен срок от влизането в сила на този закон заварените здравноосигурителни дружества с издадена лицензия за дейност по доброволно здравно осигуряване трябва да приведат дейността си в съответствие с 
Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор за издаване на лиценз за извършване на застраховане. 

Издадените до влизането в сила на този закон лицензии за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване са валидни до привеждането на дейността в съответствие с Кодекса за застраховането и произнасянето на Комисията за финансов надзор.

Договорите за доброволно здравно осигуряване, които са в сила към деня на влизане в сила на този закон, запазват действието си до изтичането на срока, за който са сключени, но не по-късно от една година от влизането в сила на закона.

Таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение вече няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, решиха още депутатите.

За всяко посещение при лекаря или при лекаря по дентална медицина, както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно, здравноосигурените лица заплащат суми, определени с постановление на Министерския съвет, е записано в промените.

Народното събрание не прие предложението на Мая Манолова от Коалиция за България пенсионерите да заплащат половината от потребителската такса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Е и на мен искаха да ми вдигнат застрахователната премия, заради една одрана врата на паркинг и от 700 лв . в другата компания сключих каското за 330 лв. със същото покритие, единственото е че няма да ми оправят колата във МФ, а в доверен сервиз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не, просто ще ти вдигнат застрахователната премия. И тогава гарантирано ще ти стане тежко на здравето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Пример:Имах тежка година от към катастрофи и трябваше да обява 5 щети на колата ми по застраховка Автокаско. На 6тата щета застрахователя ми казва, че съм си превишил лимита и не могат да ми покрият щетата.Сега си представете да имате тежка година със здравето. Тъй като това са застрахователни дружества ще постъпят по същия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още