IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 юли

07:40 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 юли

Финансовият регулатор се усъмни в отчетите на "Енемона"

в. Капитал Daily

Комисията за финансов надзор (КФН) е забранила на инженеринговата компания "Енемона" да подлага на гласуване на общото събрание на акционерите в понеделник точката, отнасяща се до приемането на годишния й финансов отчет, поради съмнения в неговата достоверност. Това стана ясно от съобщение на самото дружество, като от публикуваното по-късно решение на регулатора потвърди, че основните му притеснения са за сделка с друга публична компания, "Енергони", която не развива дейност, но е собственик на щедро оценен патент за вятърна централа за над 500 млн. лв.

В самия край на 2011 г. "Енемона" придоби 15 млн. акции (2.74% от капитала) на "Енергони" като част от меморандум за разбирателство между двете компании и благодарение на тази транзакция тя отчете 42 млн. лв. печалба от преоценка на активи.

Същевременно от "Енемона" обявиха, че мажоритарният й акционер и главен изпълнителен директор Дичко Прокопиев е отправил оферта към дружеството да изкупи от него пакета книжа на "Енергони". Макар от "Енемона" да не коментираха дали има връзка между двете новини, доста неща сочат, че именно принудителната административна мярка на КФН е причината за планираната нова сделка.

Земеделска сделка на годината

в. Капитал Daily

Най-голямата еднократна сделка на пазара на земеделска земя в България вече е договорена. Другата интересна подробност е, че купувачът, който е готов да плати 90 млн. лева, е абсолютно неизвестна в страната компания - търговецът на лекарства "Ромфарм компани". Продавачът на близо 180 хил. дка е очакван - "Еларг фонд за земеделска земя", който се ликвидира.

След приключването на покупката "Ромфарм", която вече има инвестиции в земеделска земя през други дружества, ще стане един от най-едрите собственици на обработваеми площи в страната. Представител на сектора дори го определи като най-големия притежател сред юридическите лица.

“Главболгарстрой” вдига БГ Лувъра

в. Стандарт

"Главболгарстрой" печели търга за изграждането на Националния музеен комплекс, известен като Българския Лувър. Компанията на Симеон Пешов ще построи музея за близо 24 млн. лв., като цената е с 490 хил. лв. по-ниска от прогнозната, дадена от Министерството на културата, пише mediapool.bg. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на участниците.

Въпреки че бяха подадени общо девет оферти, до отваряне на ценовото предложение беше допусната единствено "Главболгарстрой". Комисията за оценка на офертите отстрани всички останали осем кандидата в процедурата поради пропуски в тръжната документация или съдържанието на предложенията за изпълнение. Останалите кандидати са ДЗЗД "Галчев - Енемона", ДЗЗД "Музеен комплекс", "Агрогруп Екзакт" ООД, "Ерхарт" ДЗЗД, Консорциум "Щрабаг НМК", Обединение "НМК 2012", Обединение "ГЕО НИМ 2012" и "Балканстрой" АД.

Пак купуваме сирене от палми

в. Стандарт

Българите отново се върнаха на сиренето с палмови масла. Заради високите цени на качествения млечен продукт, хората започнаха да купуват този с растителни мазнини, твърдят търговци. Истинското сирене струва поне 6 лв., докато имитацията може да се вземе за 3-4 лв. В началото на кризата хората започнаха да пестят, като купуват по-малко, но качествена храна, обясняват търговците. В последните месеци обаче количествата купени продукти се запазват, но предпочитани стават стоките от по-нисък ценови клас, казват от големите търговски вериги.

В малките магазинчета също отбелязват подобна тенденция. Повечето от клиентите са започнали да пазаруват по-рядко и за по-малко пари, като количеството закупена храна е приблизително същото като през 2011 г., но по-малко от 2009 г. Средно с 30% по-ниски са сметките, които плащат клиентите на големите вериги, казват касиерите.

През август правят график за препоръките на ЕК

в. Новинар

През август ще е готов графикът за изпълнение на препоръките на Европейската комисия. Това съобщи правосъдният министър Диана Ковачева по време на дебатите по вота на недоверие в парламента.

Според нея реформата е изцяло в ръцете на съдебната система. Според нея съдебната система трябва сама да се реформира, след като управляващите вече са задали посоката. Ковачева възрази срещу опитите на опозицията да определи доклада като необективен.

Петролът пада, дизелът скача

в. Новинар

Докато петролът започна да поевтинява на азиатските пазари, цените на бензина и дизела достигнаха нов връх у нас.

Литърът дизел скочи от 2,71 до 2,75 лв. Бензинът А-95 пък удари 2,67 лв. за литър. Потреблението сега обаче е намаляло с около 2 на сто в сравнение с миналото лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още