IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Парите на Европа в земеделието ни стигнаха 1 млрд. лева

Очаква се през 2016 г. директните плащания да се стабилизират на около 1,6 млрд. лв., заяви президентът

15:20 | 24.07.12 г. 5
Плевнелиев: Парите на Европа в земеделието ни стигнаха 1 млрд. лева

От 2004 г. досега инвестициите в земеделието са нараснали три пъти, като през 2011 г. достигат сумата от 1 млрд. лева. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура, цитиран от БНР.

Държавният глава посочи, че отчитаме нарастването на обема на инвестициите в сектора благодарение на първия стълб на общата селскостопанска политика, където директните европейски плащания вече дават и своите резултати.

Плевнелиев припомни, че през 2012 г. България е получила около 1 млрд. лева директни инвестиции в земеделието по линия на европейските програми. Очакванията са през 2014 г. директните плащания да достигнат 1,4 млрд. лева, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лева.

„Това означава, че за 10-годишен период от 2004-2014 г. ние ще имаме четирикратно увеличение на директните плащания и инвестиции. Работим и по други възможности за инвестиции, като публично-частното партньорство – държави като Кувейт, Катар, Русия, Китай - вече са активни в България и тези трендове трябва да се подкрепят“, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът отчете и ръст в земеделската продукция през последните години. През 2007 г. брутната продукция на отрасъла в селското стопанство е 6,5 млрд. лева, през 2011 г. - на 8,5 млрд. лева, което е с 2 млрд. лева ръст, посочи той.

По думите му селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата, със сериозен експортен потенциал и може да бъде двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
За справка България е Парламентарна Република и отговорноста за управлението се носи от Министър Прецедателя . България винаги е губила от "силни президенти" занимаващисе само с интриги без да носят никаква отговорност за празнословието си . Ако наистина има някаква воля в политиците в България е крайно време да променят конституцията и президента да се избира от народното събрание . Така че г-н Плевнелиев - Президента на Република България за сега си върши много добре работата . Добрее тези който говоря за "силен" президент да знаят какво е устройството на държавата и кой според конституцията носи отговорност за управлението на държавата . А може би на всички им липсва интриганта Първанов ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
delinda_dilain
преди 11 години
Откъде изведнъж този интерес у господин Плевенлиев, който не спира да показва липсата на нагласа да бъде президент. Да не би да се мъчи да докаже че не е кукла на конци? трудно ще убеди когото и да било в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
leikata
преди 11 години
грешката е самия той :) и ще се поправи като вземе, че се махне оттам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Къде е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
borislav.tomov.58
преди 11 години
Плевнелиев да не би да си ги инвестирал ти тия милиарди защо си пишеш активи? Ти дойде наготово и вместо да се подобри положението у нас по време на твоята управа, то взе че се влоши.Замисли се малко къде ти е грешката и вземи се размърдай да я поправиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още