IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволните споразумения за ползване на земеделски земи ще се правят електронно

Ползвателите ще получават в електронен вид картите на терените и данните за допустимия за подпомагане слой, ще се елиминира ръчната работа на общинските служби

13:22 | 24.07.12 г.
<p>
	<em>Собствениците на земеделски земи трябва до края на юли да подадат декларации дали ще ги обработват</em>. Снимка: БТА</p>

Собствениците на земеделски земи трябва до края на юли да подадат декларации дали ще ги обработват. Снимка: БТА

Ползвателите на земеделски земи вече ще получават в електронен вид картите на земите, които обработват, и данните за допустимия за подпомагане слой при сключването на доброволните споразумения за ползване на терените, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вече е подготвен софтуерът, с помощта на който собственици и арендатори ще могат да сключват доброволните споразумения за ползването на имотите.

Специализираната програма ще улесни работата на служителите в общинските служби по земеделие и ще елиминира ръчната работа при изготвянето на доброволните споразумения за ползване на имотите.

Служителите в общинските служби по земеделие вече са преминали през обучение за работа със софтуера.

С промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи беше въведено изискване собствениците на земеделски земи, които нямат доброволни споразумения с арендаторите за ползването на терените, да заявят до края на юли в общинските служби по земеделие дали ще обработват имотите.

Целта на земеделското ведомство е да открои „белите“ петна в землищата, които ще могат служебно да се разпределят на арендаторите срещу сума в размер на средното рентно плащане за района. Сумата ще се внася по извънбюджетна сметка в съответната община, откъдето собствениците ще могат да я получат.

Ползвателите на земеделски земи пък ще подават декларации до края на месец май, за да могат да си получат субсидиите.

Софтуерът, с помощта на който вече ще се сключват доброволните споразумения за ползване на земеделските земи, е един от елементите на бъдещия регистър на земеделските земи в страната, чието изготвяне се бави от години.

Регистърът е необходим, за да се елиминира неправомерното ползване на земеделски имоти. Той трябва да обедини цялата информация от съществуващите ортофотокарти, кадастри и нормативни актове, регламентиращи земеделската дейност.

Специализираната програма за доброволните споразумения обаче не е решение на проблема с неправомерното ползване на земеделските имоти.

„Подготвеният софтуер може да облекчи проблемите с нерегламентираното ползване на земеделските земи, но само ако се изпълнят всички изисквания на закона за собствеността и всички по веригата си спазят ангажиментите“, коментира за Investor.bg председателят на асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Той посочи, че е необходимо доброволни споразумения за ползване на терените да се сключат във всички землища на България, като ползвателите и собствениците сами трябва да осъзнаят, че това е в тяхна полза.

От друга страна е необходимо държавата да прилага санкции, когато такива споразумения не се сключват, допълни Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още