IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК атакува предложението за местене на администрацията

Бизнесът настоява за административна реформа, не в географски, а в практически смисъл и за ускоряване на електронното правителство

11:11 | 24.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
БСК атакува предложението за местене на администрацията

Българската стопанска камара е категорично против решението за преместване на административни структури от София към други градове в страната и намира предложението за нецелесъобразно. Това се казва в официална позиция на бизнес организацията до медиите.

Стопанската камара оборва последователно всички аргументи за предстоящата административна реформа.

В ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм, а това прави аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите несъстоятелен, пише в позицията. Според експертите контактите на бизнеса с централната администрация практически не трябва да съществуват. Централните ведомства трябва да формират политики, а не да лицензират, да контролират, да обявяват и управляват обществени поръчки, да предлагат услуги и да събират такси за това, посочват още от БСК. 

Работодателската организация смята за несъстоятелен и аргумента, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. Не администрацията, а бизнесът създават работни места, а за целта е нужна стабилна бизнес среда, част от която е ефективното административно обслужване.

С разбиването на административните екипи проблемът с липсата на административен капацитет ще се задълбочи и ще постави под въпрос ефективността на контактите с европейските институции.

Бизнесът смята, че подобна децентрализация ще донесе финансови, организационни и социални рискове, които трябва да бъдат отчетени като косвени разходи и да се калкулират към общата финансова тежест на преместването.

Стопанската камара настоява да се ускори изграждането на електронно правителство, да се пристъпи към реална административна реформа, не в географски, а в практически смисъл, на база електронизация на услугите, институциите да не се намесват в оперативната дейност.

Към момента е налице правителствено решение за преместването на дирекцията по туризъм към министерството на икономиката в Пловдив и на агенцията по рибарство в Бургас.

Днес Централното управление на Агенция "Митници” провежда втори протест заради идеята да бъде прехвърлена в Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Стопанската камара оборва последователно всички аргументи за предстоящата административна реформа.В ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм, а това прави аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите несъстоятелен, пише в позицията. Според експертите контактите на бизнеса с централната администрация практически не трябва да съществуват." E....!!? Какъв ви е проблема тогава бе ЕКСПЕРТИ? Нещо не мога да схвана!?:))) Тъкмо няма да ходите до Русе , Варна, и другите градове. Що се отнася до евентуалните финансови загуби то те ще се компенсират от намаляването на администрацията така да се каже доброволно! Що се отнася до ефективността то тя би могла да бъде постигната и в други градове! Нали сами казвате " В ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм" !!? Я си кажете истината и престанете с глупостите! Кажете къде ви сърби !:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Все повече ми се струва, че целта на преместването е и съкращаване на администрацията. Доста от служителите сами ще си напуснат и ще спестят главоболия на правителството ! Намаляването на концентрацията на администрация в София ще отслаби и влиянието и върху правителствата. Нека протестират в Русе или Варна, чиито телевизии никой не гледа! А "националните" са си чисто Софийски телевизии ! Ще я направи по лесна за моделиране, според нуждите на държавата. Тази мярка логично ще намали и корупционния натиск върху администрацията. Разбира се, преместването ще се отрази и благотворно и *** местните икономики. Добър ход Дянков! Бъди твърд! А към недоволните служители, бъди съпричастен и не ги принуждавай да се местят. Никакъв натиск! Нека си останат при семействата! Половинките им ще се погрижат за тях. Те / половинките/ едва ли са "случайни " хора!:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още