IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри мерки за възстановяване на конкуренцията при веригите хипермаркети

Предвижда се премахване на проблемните клаузи в договорите между търговските вериги и техните доставчици

12:50 | 23.07.12 г.
КЗК одобри мерки за възстановяване на конкуренцията при веригите хипермаркети

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е приела предложения за поемане на задължения от големите вериги хипермаркети за възстановяване на конкуренцията, съобщиха от комисията. 

Поетите и одобрени от антимонополния орган задължения предвиждат  премахване на проблемните клаузи в договорите и общите условия на търговските вериги и техните доставчици. Определени са срокове, в които "Метро Кеш & Кери България", "Билла България", "Кауфланд България", "Хит Хипермаркет", "Максима България" и "Пикадили" да представят на комисията новите редакции на договорите и да въведат тези условия. 

От комисията по конкуренцията припомнят, че в сключените между търговските вериги и техните доставчици вертикални договори за доставка на определени стоки, са установени клаузи, свързани с ценообразуването на стоките, които създават задължения и ограничения за доставчиците. Комисията смята, че едновременното присъствие на тези клаузи в договорите на различни търговски вериги с едни и същи доставчици би могло да доведе до възникване на съзнателна координация в поведението на предприятията.

Чрез подобна съгласуваност би се постигнало уеднаквяване на търговската им и маркетингова политика на пазара за доставка на стоки, се посочва в съобщението на КЗК. Според комисията навременното отстраняване на тази възможност е от ключово значение за нормалното функциониране на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още