IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общите условия по банковите кредити са неясни за потребителите

КЗП е отправила препоръки към всички банки, опериращи у нас, за отстраняване на нередности в общите им условия по кредитите

12:20 | 20.07.12 г. 1
Общите условия по банковите кредити са неясни за потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е отправила препоръки към всичките 25 търговски банки, които оперират в България, за отстраняване на нередности в общите им условия за потребителски и ипотечни кредити, отпускани на физически лица, съобщиха от ведомството.

Ако банките не изпълнят препоръките, комисията ще се обърне към съда, който може да задължи финансовите институции да се съобразят с тях.

Проверката на общите условия по банковите кредити комисията започна в края на февруари- началото на март т. г., след като беше отчетен рязък ръст на жалбите от потребители на банкови заеми. Най-честото оплакване на хората е, че не са били уведомени при увеличаването на лихвата по техните кредити.

Още в началото на проверката председателят на комисията Веселин Златев съобщи, че при общите условия по кредитите на половината банки са установени нередности, които са в ущърб на хората.

Инспекторите тогава констатираха, че най-големият проблем е свързан с определянето на лихвите, тъй като това става по вътрешни правила на самите банки и не е ясно на потребителите.

Резултатите от проверката са били представени и на Асоциацията на банките в България.

От комисията допълват, че предстои да започне проверка и на небанковите финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Леле, откриха топлата вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още