IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се актуализация на плановете за управление на националните паркове

Някои от заложените в плановете забранени дейности може да отпаднат в зависимост от резултатите от експертните оценки и проучванията, които текат в момента

08:30 | 20.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнява се проект за устойчиво управление на национален парк &quot;Рила&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Изпълнява се проект за устойчиво управление на национален парк "Рила". Снимка: Investor.bg

Нона Караджова обаче посочи, че някои от заложените в плановете за управление на природните паркове забранени дейности може да отпаднат в зависимост от резултатите от оценките и проучванията, които се правят в момента. Тя обясни, че в някои планове са заложени повече забрани, отколкото са предвидени в Закона за защитените територии.

Екоминистърът допълни, че има достатъчно инструменти за оценка на въздействието на човешката дейност върху защитените територии в страната, както и че се прави внимателна преценка на проектите, които общините от регионите около защитените територии искат да реализират.

Преди дни обаче от коалицията „За да остане природа в България“ предупредиха, че въпреки всички екооценки, в момента се подготвя застрояване „на парче“ на курортното селище Паничище и околностите.

Плановете за мащабно строителство са заложени в подготвяния подробен устройствен план на населеното място, който преди години беше върнат за преразглеждане, посочват от организацията. В него обаче са залагат част от строителните проекти, които бяха описани във върнатия за доработка общ устройствен план.

Екоорганизацията вече е изпратила отрицателно становище по доклада за оценката на съвместимостта на подробния устройствен план на Паничище, тъй като в оценката за съвместимостта му с екомрежата Натура 2000 не са направени изводи какво ще бъде кумулативното въздействие на строителните проекти и присъствието на големи групи туристи върху дивите животни. Становища по документа можеха да се внасят до 13 юли.

Според Андрей Ковачев от „Зелените“ и Андрей Ралев от сдружението за дива природа „Балкани“ в момента в Паничище се подготвя застрояване по схемата, по която бяха застроени Банско и Разлог – изграждане на огромна леглова база, но без наличието на достатъчно туристически услуги, от които да се възползват посетителите.

Ковачев припомни, че ски зоната над Банско беше изградена след първата вълна на мащабното строителство в планинското градче. Впоследствие строителството беше спряно от кризата.

Министър Караджова потвърди, че в момента тече обществено обсъждане на подробния устройствен план на Паничище. По думите й обаче опасенията на екоорганизациите са неоснователни, тъй като предстои докладът за оценката за съвместимост на градоустройствения план с екомрежата Натура да бъде обсъден и от регионалния екологичен експертен съвет.

Караджова обясни, че съветът ще издаде препоръки, на базата на които плановете за застрояване може и да не бъдат одобрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Докато всичко не бъде съсипано няма да мирясат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още