IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40 млн. лв. годишно влагат в горска инфраструктура

Предстои изграждането на система за ранно предупреждение за пожари, както и купуването на специална летателна техника за гасенето им

17:57 | 19.07.12 г.
Над 40 млн. лв. годишно влагат в горска инфраструктура

Над 40 млн. лв. годишно ще бъдат инвестирани в горска инфраструктура. Те ще бъдат заделени във фонд „Инвестиции“ с помощта на новата структура за управление и стопанисване на българските гори в лицето на шестте държавни горски предприятия, информират от Министерството на земеделието и храните. 

Данните са изнесени от земеделския министър Мирослав Найденов по време на дискусия за горските пожари в България.

Във връзка с пожара на Витоша ресорният министър подчерта, че българските гори са едно от малкото национални богатства и ние сме длъжни да ги завещаем на поколенията след нас.

Той добави, че ще се направи всичко необходимо за материално-техническо обезпечаване на допълнителни противопожарни мерки. Ще бъде изградена система за ранно предупреждение, ще бъдат осигурена и специализирана летателна техника за мониторинг и гасене на горски пожари. Средства за тях вероятно ще бъдат търсени от Европейския съюз, допълни още Найденов.

От началото на годината досега са възникнали 306 горски пожара на територията на страната, като близо 70% от тях са в следствие на човешка небрежност, сочат последни данни на Изпълнителната агенция по горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още