IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юли се заявяват обработваемите земи за новата стопанска година

Собствениците на т.нар. „бели“ петна в землищата ще получават рента, която се набира в извънбюджетна сметка на общините

11:08 | 18.07.12 г.
<p>
	<em>Договорите между арендатори и собственици на земя трябва да се сключат до първи октомври</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Договорите между арендатори и собственици на земя трябва да се сключат до първи октомври            Снимка: БТА

Собствениците на земеделска земя, които нямат доброволни споразумения с арендаторите за ползването на имотите им, до края на юли тази година трябва да заявят в общинските служби по земеделие, че ще обработват земите си.

Изискванията са разписани с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и имат за цел да откроят така наречените „бели" петна в общинските землища, които в момента не се обработват и биха могли да се предоставят на арендаторите срещу съответната рента.

Това съобщи в интервю пред БНТ зам.- министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, разяснявайки същността на промените, предизвикали редица въпроси от страна на собствениците на земя за новите заявления.

След регистрацията на заявленията общинските служби ще знаят каква част от имотите се обработват от собствениците на земеделските земи и каква част остават необработваеми. „По този начин ще се пресекат случаите на незаконно изораване на ниви от недобросъвестни арендатори, възползвали се от факта, че собстветниците или техните наследници не живеят в землището и не могат да управляват имотите си“, коментира Боянова.

С тези заявления собствениците на практика ще обявяват дали сами ще поддържат земята в добро агротехническо състояние или ще я дадат под наем.

Законът дава право общините да дадат тези имоти на наематели, като за целта се сключват служебни доброволни споразумения. Арендаторите плащат средната за даденото землище рента, която се събира по извънбюджетна сметка на общината и се предоставя при поискване от собствениците или наследниците на тези земи. Парите по тези сметки се съхраняват до три години, поясниха експерти.

За да могат земеделските служби да регистрират всички заявления, срокът за подаването им е в края на юли. Самата стопанска година влиза в сила от първи октомври, когато двете страни сключват доброволните споразумения за ползването на имотите до първи октомври на следващата година, припомнят от земеделското министерство.

Задължението за новите декларации не важи за вече сключените споразумения, чийто срок на действие е над една година, поясниха експерти.

Целта на законовите промени е да излязат на светло онези имоти, които се обработват от техните собственици, без да се регистрират. В тази група влизат и стопаните, които продават продукцията си на пазара, но избягват плащането на данъци, поясниха от асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Чрез новия регистър администрацията ще има реален поглед каква част от имотите действително се обработват и се заявяват за получаването на европейски субсидии, припомни още зам.- министър Боянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още