IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Атанасова: Търговската надценка на лекарствата ще бъде намалена с 2%

Здравният министър даде заявка за дебати по евентуалното намаление на ДДС за лекарствата от следващата година

10:23 | 18.07.12 г. 2
Д. Атанасова: Търговската надценка на лекарствата ще бъде намалена с 2%

Здравният министър Десислава Атанасова няма да отстъпи пред фармацевтите и ще изпълни намерението си за намаляване на печалбата на търговците с 2%, въпреки протестите, съобщи тя в интервю за bTV.

"Няма да преговарям за тези два процента и те ще бъдат разписани в наредбата. Не смятам, че двата процента биха довели до затваряне на аптеки, защото и при сегашните надценки в 39 общини няма аптеки“, поясни здравният министър.

Според Атанасова пакетът мерки, който министерството предлага за поевтиняване на лекарствата, има за цел не да ощетява бизнеса на търговците, а да се понижи крайната цена за пациентите. Атанасова упрекна фармацевтите, че от една страна водят преговори с министерството, които биха довели до сближаване на позиите, а в същото време протестират.

Самите представители на бизнеса не са единни в позициите си, което според Атанасова е сигнал за това, че протестиращите не изразяват интересите на всички аптекари. Регистрираните аптеки в страната са 4 хиляди, а протестиращите са едва 150-200, коментира министърът. 

Намаляването на надценката ще стане факт в наредбата, тъй като това няма да накърни бизнеса на търговците на дребно, но ще се усети от пациентите особено за скъпите медикаментите, чиито цени надхвърлят 30 лв., посочи Атанасова.

В тази връзка министърът даде за пример някои практики в други европейски държави като в Естония, където надценките не превишават 6 евро, каза Атанасова.

По повод предложението на фармацевтите вместо да се вдигнат надценките, да бъде намален данъкът върху добавената стойност (ДДС) върху лекарствата, министърът заяви, че подобна промяна не би могла да стане още тази година. „Подобно обсъжда би могло да стане при дебатите по бюджета на държавата и на здравната каса за следващата година“, посочи здравният министър.

Атанасова коментира, че може да се помисли за диференцирана ставка за лекарствата, но това е решение, в което трябва да участва цялото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Някой смятал ли е какво значи намаляване на надценката с 2%? Ако приемем, че едно лекарство е струвало 30,00 лв. при досегашна надценка 20%, при 18% (или 2% по-малко) ще струва 29,50 лв.! За какво е този шум в системата - правим се, че правим нещо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Никакво намаляване на ДДС-то! Егати наглеците! ДДС са пари пак на пациента! Хе......да не отидат в общата каса а в техните джобове! Ама тарикати. Хайде да видим сега, колко от тях ще затворят аптеки, ако това намаление стане факт!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още