България е изпреварила Франция в производството на лавандулово масло, съобщи АФП.
През миналата година във Франция са дестилирани около 25-30 т лавандулово масло, докато в България са били произведени над 45 т, показват данните на френския доставчик на ароматни суровини за козметичната индустрия Elixens.
Статистиката на френската компания сочи, че българските производители са удвоили продукцията през миналата година, макар и все още да са далеч от производствените нива, достигнати преди демократичните промени, когато родината ни захранваше със суровина огромния пазар на някогашния Съветски съюз.
От Франция и България идва около три четвърти от световната продукция на лавандулово масло. В периода 2005-2010 г. обаче Франция губи около 50% от лавандуловите насаждения, които са нападнати от специфична бактерия, посочват от Crieppam, център за научни изследвания и експерименти с маслодайни и лечебни растения.
В момента Франция изкупува около 80-90% от произведеното в България лавандулово масло, за да запълни недостига на пазара. Сред основните клиенти са редица козметични фирми, посочва производителят Филип Лисичаров пред агенцията.
По думите му, след като България е отнела лавандуловата корона на Франция, сега основното предизвикателство на българските производители е да запазят качеството, за да задържат пазарите си.
Според друг производител - Пламен Станковски, обаче качеството на българското лавандулово масло е застрашено от опитите за увеличаване на добивите и засаждане на нетрадиционни сортове или използването на несертифициран разсад.
За разлика от розовото масло, което е ценна суровина за производителите на скъпа парфюмерия и козметика, лавандуловото масло се ползва при производството на по-масова козметика, заради което трябва да поддържа разумни ценови нива.
Според Филип Лисичаров разумните цени са 50-60 евро за килограм, докато през миналата година са достигнати опасно високи ценови нива от 90-100 евро, което е с 15-30 евро повече спрямо цените отпреди 10 години. Появили са се и купувачи, които проявяват интерес към по-евтино лавандулово масло, добивано от хибриден сорт лавандула, която дава по-висок добив за сметка на качеството.
Друг производител – Николай Ненков, пък твърди, че има купувачи, които са готови да платят дори 105-110 евро за килограм качествена продукция.
преди 12 години То се е видяло, че няма да сме Швейцария на Балканите. Но виж за Китай на Балканите може да се кандидатираме. Даже бих го предпочел. Само с яко бачкане може да имаме някакъв напредък. И то в производството. Услугите са от до пладне. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години ами логично е да сме суровинен придатък. И след 100 години пак ще сме суровинен придатък. Не е по силите на нито една бг фирма да има научна, развойна, маркетингова и търговска политика и стратегия. Остава ни да бъдем суровинен придатък - демек много бачкане, за малко пари. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Лично аз бих се радвал, ако до 25 год., се върнем там, където бяхме преди 25 год.. А иначе и сега козметиката е един печелившите и експортноориентирани браншове. И има и качествени продукти отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Ние така или иначе сме придатък към някой индустрия на друга държава докато нямаме нито една международна компания, имах надежди в Арома, но като гледам в последно време издават багажа и изобщо не растат. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години Да наистина, по-добре това, отколкото нищо.Все от някъде се почва. Французите правят козметика от над сто години. Да видим след 100 г. къде ще сме ние. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години По-добре да произвеждаме това, отколкото нищо!А вие ползвате ли българска козметика? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години По-скоро полу-добра. Вероятно френските производители на козметика са решили, че им е по-евтино да произвеждат суровината у нас (с ниските ни доходи, вместо във Франция).Суровинен придатък на френската индустрия.Розовото масло също се изнася. Парите остават в L отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 12 години И ето една добра новина! отговор Сигнализирай за неуместен коментар