IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юли

07:40 | 12.07.12 г.
Преглед на печата за 12 юли

Менда Стоянова: Данъците остават без промяна и през 2013 г.

в. Капитал Daily

Вече три години след сформирането на това Народно събрание и управлението на ГЕРБ обещаваните реформи и подобряване на бизнес средата не са се случили, на какво се дължи това?

- Бизнес средата има много елементи и не съм съгласна, че по никой елемент няма подобрение. Започвам с най-важния – финансовата стабилност. Последната облигационна емисия доказа категорично, че в България има подобряване на бизнес средата. Шесткратното презаписване на емисията и постигнатата доходност показват, че сме интересни за инвеститорите. На второ място категорично посочвам ниските и постоянни данъци като размер и постоянна политика. В най-тежката икономическа криза от 30-те години на миналия век досега, България остана сред малкото страни, които не промениха данъчната си политика спрямо времето на възхода, а това е изключителен стимул за всеки, който прави бизнес.

Навярно въпросът ви е насочен към административната среда. Има подобрения, имаше и намерения, които не се случиха. Първото от тях е електронното правителство и се надявам до края на мандата, то да се случи, макар че в области като данъчната практика на НАП има много електронни услуги.

Горчив проблем с "Цитросепт"

в. Капитал Daily

Популярните в България извлеци от семки на грейпфрут - "Цитросепт" и "Цитрогард", са токсични и затова двете сходни хранителни добавки са спрени от продажба в аптеките, съобщи БНТ. Отровността обаче е спорна, защото казусът е заплетен - местният дистрибутор е произвеждал собствени продукти почти със същото име и сега ще се установява кой точно препарат съдържа отровна съставка. На първо време обаче всички добавки от грейпфрут са забранени за продажба към клиенти от Агенцията по храните.

Разследване на БНТ показва, че продуктите съдържат дезинфектанта бензетониум хлорид, който е токсичен и забранен за употреба в храни в Европа и Америка. Наличието му в концентрата било доказано като опаковка от продукта, купена в софийска аптека, била изследвана в германска лаборатория, която пък е референтна за Европейския съюз. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща спешна промяна в законодателството, която да гарантира драстичен контрол върху хранителните добавки.

ЕК иска еднакви наказания за измами с еврофондове

в. Сега

ЕК иска страните - членки на ЕС, да синхронизират наказанията за умишлени злоупотреби със средства от европейските фондове, предвидени в националните законодателства, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Брюксел предлага минималното наказание за подобни измами да бъде 6 месеца затвор. Проектодиректива по въпроса вече е изготвена и вчера бе официално представена от еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и колегата й, отговорящ за финансовите измами, Алгирдас Шемета. Документът предвижда в целия ЕС да бъдат въведени общи дефиниции за измама с еврофондове, както и за корупция, пране на пари, конфликт на интереси и предварително уговорени търгове.

В момента в различните страни - членки в ЕС, действат различни определения какво е измама със средства от еврофондовете, както и санкциите са много различни. Българският наказателен кодекс (чл. 212, ал. 3) например предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години за измами с "фондове, принадлежащи на Европейския съюз, или предоставено от тях на българската държава". За злоупотреби в особено големи размери се предвижда наказание до 15 г. затвор. Законодателят в Люксембург е предвидил наказание от 1 месец до 1 година затвор за финансови измами или парична глоба.

Здравната каса иска да наложи лимити и на лекарствата

в. Сега

лед като отдавна ограничава разходите си с лимитите за прегледи при лекари и бюджетите на болниците, здравната каса иска да наложи още едно ограничение на пациенти и лекари - на изписваните лекарства. Идеята е НЗОК да определи цена за медикаментозната терапия на всяка една диагноза. Личните лекари и специалистите в доболничната помощ ще трябва да изписват едно или повече лекарства в рамките на тази стойност. Ако издадените рецепти надхвърлят определената от касата цена, пациентът ще трябва да си доплаща за препаратите, обясниха от касата.

В момента няма ограничения за стойността на медикаментите и лекарите могат да изписват най-скъпите, което и често се случва.

Причината за подобни стриктни мерки е постоянното нарастване на разходите за медикаменти, аргументират се от НЗОК. Особено голям беше преразходът тази година, когато част от онколекарствата бяха прехвърлени към касата и се оказа, че се плащат на доста по-високи цени от тези, на които преди това здравното министерство е поемало същите препарати.

Искаме Брюксел да ни отдели от Румъния

в. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов е поискал България да бъде отделена от Румъния в механизма за контрол и сътрудничество на Европейската комисия (ЕК). Това стана в навечерието на годишните доклади на Брюксел, които трябва да отчетат напредъка на двете страни. Борисов пристигна вчера на изненадваща визита в белгийската столица и разговаря по негово искане с председателите на ЕК Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Според bTV при разговорите премиерът e настоявал София да бъде отделена. Опасенията са, че институционалният хаос при съседите може да се отрази и на страната ни. София се надява механизмът за наблюдение да бъде преобразуван - от контрол в сътрудничество. Към момента от ЕК отказват коментар. Реакции се очакват най-рано днес след среща на румънския премиер Виктор Понта с Барозу. В четвъртък Понта ще се срещне в Брюксел и с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който преди това ще закусва с Барозу.

Продават най-голямата фабрика за играчки

в. Стандарт

Имуществото на най-голямата фабрика за детски играчки в страната, която работеше основно за износ, е извадено на тезгяха. Фирмата ЕТ "Катя Синапова", с която повечето свързват нейния мъж Садко Синапов и ЕТ "Руди" ЕООД в пазарджишкия квартал "Ивайло", е извадена за публична продажба. Държавният съдебен изпълнител е дал срок до 3 август на кандидатите за оглед във фабриката. На тезгяха излизат 98 съоръжения като циркуляри, гатер-банциг, фрези, шлайфове и даже машинен център с компютри. Те са оценени от експерт на първоначална цена над 300 000 лв.

Потребителските заеми по евростандарт

в. Стандарт

Банките у нас ще изчисляват размера на годишния процент на разходите (ГПР) по заемите, спазвайки единен евростандарт. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, предложени от Министерството на икономиката.
Проектът цели да се осигурят по-ясни правила и да се обхване по-широк кръг от случаи при изчисляване на годишния процент на разхода по кредита.

По този начин се гарантират по-голяма прозрачност и защита на потребителите при взимане на потребителски заеми, тъй като ГПР е основният начин, чрез който може да сравните различните оферти на банките. Промените в закона обаче са козметични и реално няма да окажат някакво сериозно влияние върху банковия пазар

Изравняват заплатите на чуждите и нашите учени

в. Новинар

Да се намалят разликите в заплащането на родните и чуждите учени в международни проекти, финансирани от ЕС.

Това предвиждат промени в рамкова програма на ЕС за научни изследвания за периода 2014 - 2020 година, които се предлагат от евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов. Поправките вече са приети от комисията по култура и образование на Европейския парламент.

ЕБВР ще ни консултира в управлението на проекти

в. Новинар

Правителството ни одобри проект за споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за подкрепа по проекти, финансирани чрез структурните инструменти на Европейския съюз. Това съобщиха от Министерския съвет вчера.

Трезорът ще помага на страната ни с консултантски услуги. Финансовата институция ще ни съдейства в сферата на стратегическото планиране, управлението на проекти и успешното усвояване на средства. Пари за проектите ще получаваме като техническа помощ по съответната европейска програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още