IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" иска да купи "Топлофикация-Шумен"

Най-вероятно ще се стигне до приватизация на закъсалото топлофикационно дружество

19:59 | 11.07.12 г. 4
"Газпром" иска да купи "Топлофикация-Шумен"

Две фирми са изявили желание да инвестират в “Топлофикация-Шумен”, съобщи днес председателят на общинския съвет в града по време на обществена дискусия, предаде БТА.

Единият претендент – “Био Пауър” АД, представлява интересите на руската компания “Газпром”, която отдавна заяви намерение да навлезе на пазара на топлофикационни услуги в България.

Управители на “Био Пауър” АД са бившият заместник-министър на икономиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев и бившият изпълнителен директор на столичното топлофикационно дружество Георги Рогачев.

Другата фирма с интерес към шуменската топлофикация е израелската "Телемения импакт".

Днес Илко Йоцев обясни, че фирмата, която представлява, иска да придобие 100 процента от акциите на шуменското дружество или да го приватизира, ако общината обяви такава процедура. Ако се стигне до приватизация, тя ще бъде направена от специално създадена проектна компания с участието на "Био Пауър" АД и още две фирми от структурата на руската газова компания "Газпром". 

Йоцев допълни, че ако инвестиционното намерение на “Био Пауър” бъде одобрено, фирмата ще уреди дълга на топлофикационното дружество към държавния доставчик “Булгаргаз”, който възлиза на 18 млн. лева. Предложението предвижда също така да се запазят поне половината от работните места, да се обезпечи нормалната работа на топлофикацията през зимния сезон, както и да се вложат 50 млн. евро за изграждането на когенерационни мощности.

Предложението на "Телемения импакт" предвижда да бъде предоставен заем в размер на 500 хил. евро на "Топлофикация Шумен", който да бъде използван за първоначална вноска за погасяване на дълга към "Булгаргаз". 

Израелските инвеститори планират също така да изградят когенарационни мощности три месеца след получаването на всички необходими разрешителни. 

Според кметът на Шумен проблемите на дружеството могат да бъдат решени само чрез приватизация. “Нормално е общинската "Топлофикация Шумен" да се продаде за един долар или за едно евро”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Мен че е за един долар не ме притеснява ако има железни условия за изплащане на задълженията в срок месец или два след покупката.Притеснява ме обаче че ще правят когенерация. тоест съпътсващо ще произвеждат ток които НЕК ще купува на преференциални цени близики до тези от фотоволтаиците и ще го продава на всички ни. И така всички ползващи ел.енергия в БГ плащаме и част от парното на Софиянци а впоследствие и на Шуменци след като направят когенерацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Аз искам да го купя за 10 Евро! После и 10 000 Евро да изкарам от него си е печалба! Тия приватизации за едно Евро/Долар ги знаем, но те не водят до нищо добро накрая, а само до доограбване и обезкостяване! Когато се играе с реални пари, тогава има и стимул за развитие, за да се печели и развива бизнес! Когато е купено без пари, няма никакви притиснения за каквото и да било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Нормално е общинската "Топлофикация Шумен" да се продаде за един долар или за едно евро, посочи той.- не е нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Сига *** бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още