IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за горите породи нова дискусия в парламента*

Депутатите ще се консултират с конституционни съдии по законността на поредното обсъждане на спорния нормативен акт

10:40 | 11.07.12 г.
Законът за горите породи нова дискусия в парламента*

В началото на днешното редовно пленарно заседание депутатите от БСП и председателят на парламента Цецка Цачева влязоха в спор дали промените в Закона за горите, включени в седмичната програма на Народното събрание, не противоречат на Конституцията, предаде БТА.

Като точка първа в дневния ред на заседанието в четвъртък са записани обсъждания на три проекта за промени в Закона за горите, единият от които е на депутати от ГЕРБ, внесен след президентското вето.

Михаил Миков от левицата поиска точката да отпадне от програмата с мотива, че включването ѝ противоречи на Конституцията, според която всеки закон закон би следвало да се гласува до три пъти в пленарна зала - два пъти по конституция и веднъж - при наложено президентско вето.

Като припомни, че парламентът вече е гледал този закон три пъти, Миков поясни, че поредното обсъждане в зала е процедурно незаконно.

Председателят на парламента Цецка Цачева опонира, че тази теза не е безспорна, защото според експерти по конституционно право ветото е отлагателно, а не абсолютно.

Председателят на парламента пое ангажимент до утре да получи писмено становище на водещи юристи по конституционното право, което ще представи на депутатите на заседанието в четвъртък, когато точката ще влезе в дневния ред.

Нови промени в Закона за горите внесоха днес и депутатите от ДСБ, които обещаха поправките още през миналата седмица.

Текстовете гласят, че собственици на лифтове, влекове и други съображения за спорт и туризъм, чиито обекти се намират в защитени територии, се задължават да осигуряват достъпа на гражданите до съответните туристически места.

Искането е свързано с допуснатия прецедент от "Витоша ски", която притежава лифтовете на Витоша, да спре съоръженията в продължение на близо 10 месеца, което ограничи достъпа на софиянци до планината, посочи депутатът от ДСБ Иван Иванов.

Измененията предвиждат при неизпълнение на задълженията от страна на собственика, наемателя или концесионера на съоръженията, общината да поеме временно управлението с цел осигуряване на обществен достъп. Редът и начинът да се определя с наредба на Министерския съвет, се предлага в проекта.

*Текстът е актуализиран към 11,56 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още