IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните пестят 330 млн. лв годишно от въвеждането на електронните услуги

Над 40 млн. документи постъпват по интернет всяка година в Националната агенция по приходите

17:38 | 10.07.12 г.
Данъчните пестят 330 млн. лв годишно от въвеждането на електронните услуги

С въвеждането на електронните услуги Националната агенция по приходите (НАП) пести на гражданите и фирмите по 330 млн. лв. годишно. Ежегодно, по електронен път, в НАП постъпват над 40 млн. документи.

Това съобщи заместник-изпълнителният директор на НАП Христо Костадинов при откриване на дебат, организиран от КТ „Подкрепа” и приходната агенция.

Публичната дискусия бе част от съвместната кампания на синдиката и данъчните за популяризиране на дистанционната връзка, осъществена чрез персоналния идентификационен код (ПИК) на данъчно задължените. С него всеки може да провери в сайта на агенцията върху каква сума работодателите внасят осигурителните вноски, да получи информация за членството си в пенсионен фонд, както и да види какъв трудов договор е декларирал пред НАП неговият работодател.

Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения.

Досега в цялата страна са издадени 33 000 кода, допълни Костадинов.

Клиентите на НАП могат да получат своя ПИК, като подадат заявление по образец, което може да се изтегли от www.nap.bg. Документът може да се подаде във всеки офис на НАП, като получаването му става в офис на агенцията по постоянен адрес.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още