IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери се обявяват срещу отпадането на поправките в закона за горите

Туристическият бранш чертае мрачни прогнози за бизнеса, ако се забрани лесното строителство около ски пистите

15:17 | 10.07.12 г. 2
<p>
	<em>Дори на Пирин и Рила ски сезонът се свива поради голбалното затопляне &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Дори на Пирин и Рила ски сезонът се свива поради голбалното затопляне              Снимка: БТА

Ако промените в закона за горите не станат факт и България скоро не започне да развива планинския си туризъм, страната ни ще претърпи големи финансови загуби.

Това обяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин по повод оттеглянето на законовите промени, даващи възможност за лесно строителство на ски писти и други обекти в планините, предаде БТА.

Заедно с други представители от туристическия бранш Рагин отново представи тезата на бизнеса, че без тези промени инвестициите в зимен туризъм щели да пропаднат.

В същото време не става ясно защо бизнесът не предлага законови регламентации в други закони, които да насърчат планинския туризъм не само през зимния сезон, още повече, че поради климатичните промени и намаляващите валежи от сняг ски туризмът в страната се свива в рамките на 40-50 дни.

Според кмета на Сапарева баня Сашо Иванов промените в Закона за горите „са шанс за общините с потенциал за ски туризъм да оцелеят,  предаде БТА. Кметът добави, че градът остава сред общините в Кюстендилска област с най-висока безработица от 19-20 процента.

Иванов обаче не посочи как се насърчават примерно инвестициите в СПА туризма, който е подходяща алтернатива на бизнеса в региона.

Нели Сандалска, вицепрезидент на Асоциацията на туристическите агенции, посочи, че делът на планинската територия в страната е 31 процента, като тя се населява от около два милиона души. „Тези хора разчитат на туризма, за да изкарват прехраната си и държавата трябва да ги подкрепя, а не да им пречи“, коментира Сандалска.

Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите също застанаха зад промените в Закона за горите. Според тях в обществените обсъждания от последните месеци гласът на професионалистите изобщо не е бил чут.

Дамян Стоянов от камарата отбеляза, че изграждането на устойчиви ски центрове било екологично съобразно и е с нулева въглеродна емисия.

Екологично ли е до планините да се стига само чрез автомобили, които замърсяват природата, посочи Стоянов и добави, че отдавна стои предложението на бранша до полите на Витоша да се стига с трамваи и тролеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Тодор_Иванов
преди 12 години
В България не се търси инвеститор, който да спазва правилата, защото чиновниците няма да има за какво да го рекетират. "Еко" организациите от своя страна гледат да изкарат по някой лев и изобщо не ги е еня за природата. За да набират средства и съмишленици за протестите организират на територията на защитена мастност Батлъбоаз техно фест на който се очаква да присъстват над 4 000 човека, без тоалетни, течаща вода и с денонощна свръх силна музика. На 800м. от сцената има действащо гнездо на черен щъркел. Спряха строителството на магистралата заради шума от машините, а шума от високоговорителите на Беглика фест е безвреден. Зад всичко стоят нечисти икономически интереси и от страна на строителите и от страна на протестиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да,да. И защото, примерно, в съседна Гърция/а и не само там пр. Австрия, Швейцария, Италия/, хората си спазват правилата и в такива зони строителството е ограничено. Строи се само в имоти с огромни граници при минимален % разрешено застрояване, за да остане и природа все пак. При драконовски контрол относно пречистване, почистване и опазване на околната среда. Иначе се прехласваме, пък у нас ***. Правилата трябва да са ясни и за всички. И законите, да нямат нужда от "правилник за прилагане". Щом е закон, трябва да е еднозначен. А относно опазване на природата-драконовски. Може да има икономическа изгода и без съсипия и лунни пейзажи. Просто трябва да почерпим опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още