IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 юли

07:40 | 10.07.12 г.
Преглед на печата за 10 юли

МИНИрани търгове в държавната "Марица-изток"

в. Капитал Daily

Десетки нарушения по търгове в държавното предприятие "Мини Марица-изток" ЕАД е разкрила приключилата цялостна проверка на процедурите по обществени поръчки, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за периода 2009 - 2011 г., показва докладът на ведомството, с който "Капитал Daily" разполага. Инспекторите са съставили общо 100 акта на настоящи и бивши ръководни кадри от въгледобивното предприятие, а други 17 нарушения не са администрирани, тъй като за тях е изтекъл тригодишният давностен период.

Някои от нарушенията са наистина сериозни. Агенцията е констатирала, че ръководството е сключило 11 договора, за които не е бил проведен конкурс, въпреки че всички предпоставки за такъв са били налице. Те са на обща стойност 1.092 млн. лв.

Това е първата цялостна проверка по Закона за обществените поръчки на АДФИ в дружеството, но констатираните нарушения съвсем не са първите за последните години.

Криза на зрялата възраст при телекомите

в. Капитал Daily

Българските телекоми преживяха своя "златен" век и едва ли скоро ще влязат в нов такъв. Основните услуги, които задвижваха печалбите на компаниите от бранша – преносът на глас по мобилни и фиксирани мрежи, търпят спад на приходите заради наситения пазар, свитото потребление, държавните и европейските регулации. Затова, след като осъзнаха, че вече "зрелият" пазар няма да им донесе ново оживление сам по себе си, мобилните оператори търсят варианти за разширяване на бизнеса си и към разпространението на телевизия и високоскоростен интернет.

Постепенно границите между отделните сегменти – кабелни, сателитни, мобилни оператори и интернет доставчици, започнаха да се размиват. Това роди пакетните услуги, които бележат стабилен растеж и заемат все по-голямо перо от телекомуникационния пазар в България. Такива изводи могат да се направят от доклада за състоянието на индустрията, изготвен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

За три дни бензинът ударно поскъпна

в. Сега

След тока и топлата вода бензинът и дизелът продължиха серията от лоши новини за бюджетите на гражданите и на бизнеса. За три дни течните горива у нас поскъпнаха на два скока и добавиха по 8-10 стотинки за литър.

Петролните фирми вчера коментираха с неохота, като дадоха дежурното обяснение - котировките на суровия петрол са се повишили. Напоследък и доларът, който е валутата на петролната търговия, поскъпва спрямо еврото, което значи и спрямо лева, а наблюдатели припомнят, че сезонът на отпуските също насърчава вдигането на цените на автогоривата - и по света, и у нас. Масло в огъня добавя и стачката на нефтодобивниците в Норвегия. Синдикатите заплашват напълно да спрат добива, а северната страна е в челната осмица на износителите на петрол. Всичко това предвещава още по-високи цени през идните седмици.

Общините ще застраховат имотите си срещу земетресение

в. Сега

Общините ще са длъжни да застраховат изрично имотите си (публична общинска и частна общинска собственост) срещу земетресение и природни бедствия. Това предвиждат промени в закона за общинската собственост, които са публикувани за обсъждане на правителствения сайт. Вносител на законопроекта е министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Общините вече ще трябва да застраховат всичките си имоти срещу земетресения и други природни бедствия. Финансовият размер на застраховката ще зависи от собствените им възможности. Досега законът задължаваше местната власт да застрахова имуществото си, но тя избираше срещу какви рискове.

Приходите от концесии надхвърлиха 40 млн. лв.

в. Сега

Икономическото министерство се похвали с ръст на събраните концесионни такси. Само до юни то е получило над 43 млн. лв., докато за минала година приходите са били около 63 млн. лв. За сравнение през цялата 2010 г. постъпленията са били над 47 млн. лв. Това е записано в отчета на ведомството на Делян Добрев от 2009 г. насам. Експертите на Добрев обаче са били доста пестеливи, тъй като са събрали трите години управление на скромните 15 страници.

От тях става ясно, че за този период държавата е прибрала над 470 млн. лв. дивидент от дружествата под шапката на икономическото министерство. Оттам се хвалят със спорния Закон за иновациите, както и с критикуваните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които още се обсъждат. В отчета са и усвоените пари по "Конкурентоспособност", като към края на юни по програмата са сключени 1302 договора, а са разплатени над 302 млн. евро.

Доктори скочиха: Прах в очите с лекарските заплати

в. Стандарт

Нов скандал предизвикаха увеличени докторски заплати. Лекари се оплакаха, че здравният министър ще им вдигне възнагражденията само на хартия. Ден преди да бъде подписано споразумението за 20-процентното увеличение, докторите възроптаха, че документът е само прах в очите на хората. "С него месечните възнаграждения на лекарите ще бъдат вдигнати само на хартия. Много от малките болници като общинските няма да могат да си позволят да дават повече. Бюджетите им са свити и едно такова действие би ги вкарало в преразход и дългове", коментира за "Стандарт" шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Мнението му подкрепи и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. Той класира споразумението като "медийно събитие с лятна новина, галеща ухото без практическа стойност". Константинов обясни, че колективният трудов договор не се спазва от всички у нас. Причината била, че в преходните му разпоредби има текст, който казва, че при липса на икономически условия работодателят не е задължен да го спазва. Шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев коментира, че идеята е добра, но трябва да бъде облечена в законови рамки, а не да бъде "просто едно споразумение с пожелателен характер".

Пишат закон за печата

в. Стандарт

България ще заимства от германския опит в изготвянето на бъдещ закон за печата. Премиерът Бойко Борисов е помолил фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" да подпомогнат написването на законопроекта чрез организиране на кръгли маси. Това става ясно от интервю на премиера за wwww.politikat.net. Сайтът е автор на проекта "Бойкометърът", който следи за обещанията на Борисов и изпълнението им. В разговора, проведен в неделя, участват вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, както и министърът на икономиката Делян Добрев. Във въпросите си блогърите минават през целия спектър на политики и обещания на кабинета.

Според Борисов проблемът със свободата на медиите не е, че правителството, президентът или парламентът имат влияние, а че собствениците им влияят в зависимост от своя конюнктурен интерес. Той разяснява и какво е имал предвид с твърдението си, че има журналисти, които служат на мафията. "Мафията може да е енергийна, криминална - зависи от сектора. И ако четете в различните вестници или телевизии, чиито собственици имат ангажимент към това нещо, в едните или не се отразява нищо, или се развива като огромен балон. Иначе мафията може да е фармацевтична или пък финансова", заявява Борисов.

Режат тарифите за зеления ток

в. Стандарт

Централите, произвеждащи ток от ВЕИ, вероятно ще изгубят преференциите си, стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Парламентарната комисия, която ще наблюдава работата на ДКЕВР, може да предложи фотоволтаични централи с мощност над 30 киловата да спрат да получават по-високи тарифи за изкупуване на техния ток", заяви той.  Попитан дали казва това случайно, той категорично отговори с "Не". "Идеята е още в начален стадий и тепърва ще се обсъжда", заяви по-късно пред "Стандарт" депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Бумът на фотоволтаичните централи и изискванията на Брюксел да не се подписват дългосрочни договори за изкупуване на ток са накарали управляващите да се замислят в посока намаляване или премахване на преференциите. Такива вече няма в Чехия, Испания и др., каза Червенкондев. Ако това бъде въведено и в нашите закони, ще засегне само новопостроени централи, допълни той.

Турци ни цакат с превозите за Русия

в. Стандарт

Турски компании купуват родни закъсали превозвачи, за да използват разрешителните им за превоз на товари за Русия. Така истинските български автофирми са на път да останат без разрешителни и да спрат да превозват родни стоки за Русия. За това алармира Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС). Причината е слухът, че турските разрешителни за превоз на товари за Русия са на свършване и турците си решават проблема, като купуват наши превозвачи, обясни Минчев. 

И нашите разрешителни за международен автомобилен превоз на товари до Русия са на път да свършат, алармира Минчев. Така огромни количества родни стоки - плодове, зеленчуци, козметика, лекарства, вина, облекла и др., ще останат непревозени, а производителите и търговците ще търпят загуби. Намираме се в напрегнато очакване, тъй като точно през юли 2011 г. разрешителните за Русия започнаха да свършват, коментира Минчев.

Столичната „Топлофикация” започва летни ремонти

в. Новинар

Усилени ремонти на топлопреносната мрежа ще текат това лято в София. „През последните години не се инвестираше толкова, колкото е необходимо, за да може топлофикационната мрежа да има нормален технологичен живот и това налага да се правят летни ремонти”. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Топлофикация – София” Стоян Цветанов.

Дългата около 1000 километра мрежа на топлинното дружество е силно амортизирана, а за последните 10 години са подменени само 150 километра, подчерта той. През тази година ще бъдат подменени над 32 километра, а още 130 километра ще бъдат обновени през следващите 3-4 години. Цветанов посочи, че ако ремонтите не започнат сега, през зимата дружеството може да има сериозни проблеми.

Махат грозния паметник пред НДК

в. Новинар

Опасният паметник „1300 години България”, който се намира пред Националния дворец на културата, ще бъде демонтиран. За целта се търси изпълнител чрез обществена поръчка, като работата ще стартира от тяло три на паметника.

Крайният срок за подаване на документи е 16 юли, а основната дейност ще е демонтаж на 12 стоманобетонни облицовъчни панели.

Храните поскъпнаха необичайно за лятото

в. Новинар

Необичайно поскъпване на храните през лятото отчетоха от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Така тенденцията през горещите месеци цените да падат надолу беше прекъсната, коментират експерти.

Най-голямо повишение има в цената на лимоните, които поскъпват до 2,28 лв. за килограм. Кренвиршите пък вървят по 5,03 лв. килограмът, което е с 2,7 на сто повече в сравнение с предишните им стойности. Брашното, зелето и фасулът също се продават с повишение. Стабилни остават захарта и олиото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още