IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

08:45 | 07.07.12 г.
Преглед на печата за 7 юли

Пенсионерите с добавка

в. Стандарт

Пенсионерите може да получат еднократни добавки тази година, но цялостно увеличение на пенсиите ще има през 2013-а, заяви пред Дарик радио зам. финансовият министър Владислав Горанов. По думите му по предварителни данни бюджетът през юни ще е с около 40 млн. лв. излишък на касова основа и минимален месечен дефицит.

Според Горанов излишъкът може да отиде или за намаляване на дефицита, или за допълнителни доходи на пенсионерите под формата на еднократни плащания. Той обаче не навлезе в подробности по колко лева на възрастен може да е еднократната надбавка.

50 млн. от здравни вноски потънали

в. Стандарт

Близо 50 млн. лв. от здравните ни вноски са потънали и не се знае за какво са похарчени, призна вчера пред журналисти в парламента здравният министър Десислава Атанасова. Парите постъпили от здравната каса във ведомството й за първите 6 месеца на т.г.

Всеки месец от НЗОК в министерството влизат средно по 8 млн. лв., каз министърката. Но не можа да обясни точно къде е отишла тази сума, която от началото на годината възлиза на около 48 млн. лв. На Атанасова й се наложи да дава обяснения, след като Конституционният съд реши в четвъртък, че е незаконно министерството да харчи пари от здравните осигуровки на българите.

За пръв път от 20 г. ще ядем хубав хляб

в. Стандарт

За пръв път от 20 години българинът ще яде качествен хляб, каза в житна нива край село Сталийска махала, Ломско, министърът на земеделието Мирослав Найденов. Тази година зърното е с много добри качества - съдържанието на глутен е 25-30%, при 17-18% през миналата година. Не е нужно да се добавят подобрители, за да се получи добро качество на хляба както през последните 20 години, обяви министърът.

Според него зърното освен с добро качество е и повече. След мрачните прогнози през февруари, че страната ще добие много малко зърно, сега се очаква да приберем 4-4,1 млн. тона. Зърненият баланс на страната се осигурява с 1,5 млн. тона, останалото количество производителите ще изнесат и ще спечелят, каза Мирослав Найденов.
При това положение със зърното няма да има увеличение на цената на хляба, каза министърът. Ако някой се опита да го вдигне, то това ще бъде опипване на пазара или спекула, обясни той.

Спестихме 200 млн. лв. от магистрала "Тракия"

в. Новинар

Спестени са 200 млн. лв. от строителството на магистрала "Тракия", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Общата стойност на договорените средства за 3-те лота са близо 500 млн. лв. при първоначално одобрени за финансиране по апликационна форма 700 млн. лв. "Както виждате, ние нямаме завишаване, напротив, имаме спестени средства", изтъкна Павлова пред депутатите.

Затварят движението по бул. „Акад. Иван Гешов”

в. Новинар

Движението по бул. „Акад. Иван Гешов” и ул. „Георги Софийски” в столицата се затваря от тази събота. Това се налага заради строителството на кръстовище на две нива в района.

Директното движение, което обслужва връзките от бул. „Цар Борис Трети”, ще бъде затворено и колите ще могат да минават само по локалните платна, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Ограниченията ще важат до 11 декември тази година.

Подлагат на сеч гората край Златица

в. Новинар

Фирмата „Абу Петър” ООД, която държи медодобивния комбинат край Златица, от няколко дни подлага на сеч гора от брези и акации, която отделя крайните къщи на градчето от хвостохранилището на комбината и служи като естествен спасителен пояс.

От няколко дни хората се опитват да спрат изсичането на гората с жива верига, но без успех. Гората е засадена с доброволния труд на хората от Златица. Местните вече са сезирали районната прокуратура в Пирдоп. В четвъртък граждани и общински съветници цяла вечер са стояли на пост, за да спрат сечта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още