fallback

Георги Гергов окончателно остава мажоритарен акционер в Пловдивския панаир

Върховният касационен съд реши да се запази сегашното разпределение на капитала и държавата да не получи мажоритарно участие

18:42 | 06.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Върховният касационен съд (ВКС) остави Пловдивския панаир на бизнесмена Георги Гергов.

Според решението на съда сегашното разпределение на капитала се запазва и държавата няма да получи мажоритарно участие в него.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Спорът между държавата и собственика на панаира Георги Гергов започна през 2009 г., когато икономическото министерство поиска да заведе дело срещу Пловдивския панаир за неизплатени дивиденти.  

В последствие експерти от Министерството на икономиката и енергетиката започнаха проверка на законосъобразността на сделката за „Международен панаир Пловдив“ ЕАД. 

Два месеца по-късно тогавашният икономически министър Трайчо Трайков съобщи, че има съмнения за нарушения на закона при сделката за панаира и държавата заведе дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол върху него. 

Близо година след завеждането на иска Окръжният съд в Пловдив върна контрола на държавата в Пловдивския панаир.  Георги Гергов обаче обжалва решението и в средата на миналата година Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Окръжния съд.

Бизнесменът Георги Гергов влезе в панаира, след като придоби общинското дружество “Пълдин туринвест”. Преди това, по решение на тогавашния икономически министър Румен Овчаров, “Пълдин” придоби миноритарен дял в панаира. По-късно дружеството увеличи дела си в капитала на Пловдивския панаир, а в последствие Гергов изкупи акции от частни лица и придоби мажоритарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
fallback