IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще се допита до юристи за приватизационния договор с Витоша ски

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че не може лифтовете да не работят и през следващия зимен сезон

19:37 | 05.07.12 г. 1
Столична община ще се допита до юристи за приватизационния договор с Витоша ски

Столичната община ще се консултира с юристи за възможностите да преразгледа приватизационния договор на "Витоша ски" за лифтовете над София.

Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Фирмата спря ски съоръженията над София в началото на зимния сезон и поиска да бъдат направени нормативни промени, за да ги пусне отново. По време на общественото обсъждане на Закона за горите, което се състоя преди дни, дружеството се закани да не пусне лифтовете и тази зима, след като исканите от тях нормативни промени за строителство в горите без да се променя предназначението на терените отпаднаха от закон. 

Фандъкова коментира, че не може и през следващата зима лифтовете и пистите на Витоша да не работят, както заплашва фирмата, която купи общинското дружество "Въжени линии" през 2007 г. 

Вчера от “Зелените” за пореден път настояха Столичната община да анулира договора с “Витоша ски” и да отнеме ски съоръженията над София в своя полза.

Още в началото на годината коалицията "За да остане природа в България" успя по свои канали да се добере до приватизационния договор за дружеството “Въжени линии”, с който през 2007 г. общината в София продаде на “Витоша ски” три лифта на Витоша.

Преди това природозащитни организации, журналисти и граждани се опитаха по Закона за достъп до обществена информация да получат достъп до договора, но такъв им беше отказан с мотива, че документът представлява търговска тайна.

Преди месеци столичната община излезе със становище, че няма основания за прекратяването на договора за “Въжени линии”. Според "За да остане природа в България"  обаче “Витоша ски” са нарушили няколко клаузи от договора, включително изискването за инвестициите.

Междувременно днес от “Витоша ски” нападнаха природозащитните организации и ги обвиниха, че защитават икономически, а не екологични интереси.

От дружеството уверяват, че всички ангажименти по приватизационния договор са извършени, отчетени и приети по съответния законов ред.

Според фирмата спирането на лифтовете не е било по тяхна вина, а се е наложило заради разпоредби в новия Закон за горите, който беше приет през март 2011 г. и влезе в сила  от април миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Симулации, да замажат положението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още