IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ: Парите от емисията облигации ще стоят в БНБ 6 месеца

Те ще са част от фискалния резерв и ще се управляват по общите правила за управление на единната сметка

15:02 | 05.07.12 г.
МФ: Парите от емисията облигации ще стоят в БНБ 6 месеца

В началото на седмицата България издаде еврооблигации за 950 млн. евро, окачествени от анализаторите като безспорен успех. Новите облигации поскъпнаха с 1,5% веднага след издаването им при годишна доходност от 4,436%.

Във връзка с емисията, Investor.bg потърси отговори от Министерството на финансите.

Какво ще прави правителството с набраните 950 млн. евро в 6-те месеца до 15 януари 2013 г., когато е датата на плащане на падежиращия дълг?

Средствата от емисията ще постъпят във фискалния резерв на правителството по сметка в БНБ и ще се управляват по общите правила за управление на единната сметка.

Ще има ли промяна в емисионния календар за ДЦК за юли и август, на които е предвидено набирането на 125 млн. лв. с остатъчен срок на емсииите 6 и 10 години. Планира ли се тези аукциони да отпаднат?

При изработването на емисионните календари за месеците юли и август, емитирането на еврооблигацията беше взето под внимание и на настоящия етап не се предвижда промяна на вече анонсираните емисионни календари.



Защо не бяха класирани българки купувачи на аукцион за еврооблигации за 950 млн. лв.?

Емисията беше пласирана сред чуждестранни инвеститори от една страна, за да имаме диверсифицирана инвеститорска база, която не участва на вътрешния дългов пазар, а от друга - това решение имаше за цел да запази ликвидността в страната и по-този начин да не се намалява финансовия ресурс, който може да се използва за кредитиране на реалния сектор.

Планирате ли обратно изкупуване на някои книжа, които са с по-висока доходност?

Основната цел на управлението на държавния дълг е да осигурява необходимия ресурс за финансиране на държавния бюджет и рефинансиране на дълга в обращение на оптимална за страната цена. В тази връзка Министерство на финансите си запазва правото да провежда гъвкава и адекватна на пазарната среда емисионна политика в отговор на предпочитанията на пазарните участници и съответните нужди за финансиране на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още