IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за три месеца в селските райони са одобрени соларни проекти за 11,6 млн. лв.

Същински бум на инвестициите във фотоволтаици се отбелязва по програмата за селските райони за последните години

13:43 | 04.07.12 г. 3
<p>
	<em>Соларните инсталации в малките населени места също носят печалба с високата цена, по която държавата изкупува произведената енергия &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Соларните инсталации в малките населени места също носят печалба с високата цена, по която държавата изкупува произведената енергия       Снимка: БТА

Бумът на инвестициите във възобновяеми енергийни източници се пренесе и в малките населени места, където има сериозен интерес за субсидиране на слънчеви инсталации.

Последната справка на фонд „Земеделие“ сочи, че само за последните три месеца са одобрени 37 подобни проекти с договорена субсидия за над 11,6 млн. лв., съобщиха за Investor.bg от ведомството.

Безвъзмездната помощ се отпуска по три от мерките на програмата, насочени за подкрепа на микропредприятията, за разнообразяване към неземеделски дейности и за услуги в малките населени места.

За разлика от крупните инвестиционни проекти в соларни паркове агросубсидиите се изплащат за по-малки съоръжения, които се очакваше да подпомогнат местния бизнес за намаляването на разходите му за енергия, поясниха експерти.

Максималната стойност на одобряваните проекти е в размер на 200 хиляди евро, като 80% от тази стойност се дава безвъзмездно.

Предимството на тези инвестиции са, че след изграждането на фотоволтаици дори с над 5 мегавата мощности, те могат да се включат към енергийната система на страната, като при това държавата осигурява дългосрочни договори за изкупуване на тока на преференциални цени.

Това е причината за огромния интерес към подобни проекти, поясниха експерти.

Само преди три месеца фонд „Земеделие“ беше одобрил близо 300 проекта от общо депозираните 700 инвестиционни предложения.

С одобрените проекти от последните три месеца постепенно се върви към усвояване на целия бюджет, предвиден за подпомагане на инвестициите за изграждане на микропредприятия.

От фонда поясниха още, че извън енергийните проекти за последните три месеца са одобрени общо 166 инвестиционни предложения само по две от мерките на програмата - за насърчаване на микропредприятията и за разнообразяване на бизнеса в селата, като одобрената субсидия по тях надхвърля 51,1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Това е нерентабилно, краткосрочно решение, за страховете на болните фашистки мозъци на германците в Европейския Съюз, които по цял ден мислят за бомби и във всако технологично чудо, можещо да дръпне света напред във всяко отношение, те виждат враг с бомба от която всички начело с тях дружно да се пазим, защото най-напред на тях им идва на ум, как да съсипват с това вместо да го използват правилно, В Името На Народа и Човечеството!Да сложим по една усмирителна риза на трола Ангела Меркел и другите, около нея, които се предствят за това, което не са Другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
katja
преди 12 години
Да, токът ще поевтинее, прав сте. Само че в текста няма негативно отношение към този бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Недейте само да плюете фотовалтаичните централи Цените на произвежданите от тях електричество постоянно ще намалява със всяка година докато цените във А Е Ц ТЕЦ постоянно ще се увеличават със всяка година Важен е баланса Колкото до ел енергията тя ще се движи само нагоре Но имаме резерв - повишаване на енергиината ефективност и доходите на хората Чаооо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още