IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 юли

07:40 | 03.07.12 г.
Преглед на печата за 3 юли

Опълченците на Витоша

в. Капитал Daily

Пожарът, който избухна в неделя и обхвана около 50 дка от защитената територия на Витоша над село Бистрица, е овладян в посока към селото, откъм Железница го пресрещат с бензинови помпи, пренесени с коне, казаха в понеделник следобед участници в гасенето в местността Режньовете.

Около 50 доброволци и пожарникари работят на фланга на огъня, който тръгна от хижа "Физкултурник". С резачки и лопати огънят се потушаваше механично и "на сухо", а пламъците се ограничават, като се изрязват сухите дървета. Част от доброволците са тук още от 6 часа сутринта. Изкачването до местността е трудно, има почти отвесни места, преодолява се и каменна река.

В началото е царяла пълна дезорганизация, разказа един от тях - Иван Калчев. "Оказа се, че пожарникарите са гасили десетки хиляди апартаменти в София, но горски пожар виждат за втори път в живота си, беше пълно мазало", каза Калчев.

Във вторник на място може да пристигнат рейнджъри от парковете "Централен Балкан" и "Рила", съобщиха служители на екоминистерството, които са на място в резервата. Така гасенето ще се подсигури, в случай че не се явят достатъчно доброволци, поясни Борислав Бечев от отдел "Защитени територии" на екоминистерството.

Какво носеше досега печалба през 2012 г.

в. Капитал Daily

Ако в края на миналата година сте си съставили портфейл от разнообразни акции на глобалните пазари, е много вероятно да сте спечелили. Ако обаче сте заложили на стоки, доходността ви вероятно е ниска или дори отрицателна. Това показва справка за движението на основните фондови и стокови пазари за последните шест месеца. Резултатите за една година назад също не са особено обнадеждаващи – за този период много от инвестиционните активи са понижили значително стойността си, като изключение правят основните индекси на американския фондов пазар.

При тях обаче ръстът е слаб (виж графиката) и е подкрепен силно от движенията им в последния месец. В петък много от пазарните измерители и в САЩ, и в Европа отбелязаха най-високите си нива от началото на май насам и така приключиха полугодието с отскок. Причината е, че в края на седмицата европейските лидери се споразумяха заплашените от фалит банки да бъдат подпомогнати директно от Европейския фонд за финансова стабилност.

Поне за 3000 деца няма място за забавачка в София

в. Сега

В столичните детски градини и училища има достатъчен брой места за обучение на петгодишните за задължително предучилищно образование. Това заяви вчера зам.-кметът по образованието на Столична община Тодор Чобанов пред "Фокус". От думите му излезе, че незначителен брой софиянчета ще останат без място за задължителна забавачка. В София обаче има около 3000 деца на 5 г., които изобщо не са обхванати от системата на образованието и общината тепърва ще ги търси.

До началото на учебната 2012/2013 г. общините трябва да направят необходимите инвестиции и да осигурят условия за изпълнението на закона за народната просвета, който изисква задължителна подготовка за петгодишните. Според сдружението на общините в повечето населени места няма недостиг, места липсват само в по-големите градове и в София.

Външно си присвои заслугите за чуждите инвестиции у нас

в. Сега

Три месеца след като външният министър Николай Младенов обяви, че привличането на инвестиции става приоритет за българските дипломати в чужбина, ведомството му вече афишира успехи, без да може да представи един конкретен пример. Този парадокс излезе наяве от писмен отговор на Външно на запитване на депутата от БСП Димчо Михалевски за резултатите от дейността на посланиците и търговските ни аташета в странство за реалното привличане и реализиране на чуждестранни инвестиции в страната за периода 2010-2011 г.

От МВнР посочват, че през последните 2 г. износът на страната нараствал средно с 30% и от това извеждат заключението, че "взаимодействието на бизнеса с дипломацията и външно-търговската дейност на държавата има реален потенциал и е в състояние в кратки срокове да произведе значителен икономически ефект".

Освен това от ведомството на Н. Младенов цитират данни, че България има задгранични представителства и външнотърговски специалисти, които дават 89% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в България за 2011 г. в размер на 1 341 млрд. евро. Примери липсват.

Слънчев удар за 2,8 млрд. лева

в. Стандарт

Изтичане на информация. Това е основната причина за драстичния скок на тока с близо 14% от 1 юли, твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него грешката е, че още в началото на май от ДКЕВР изтекла информация, че преференциалните цени на електроенергията, изкупувана от фотоволтаиците, ще паднат от 1 юли средно с 50 на сто. Това довело до непредвидено поведение на инвеститорите, които започнали надбягване с времето, за да изкарат спешно Акт 16 за соларните си централи преди 30 юни. Целта била да хванат високите изкупни цени от стария регулаторен период, които бяха между 485 и 760 лв. за МВтч.

Така, само през последните месец-месец и половина, Акт 16 получили около 350 МВт фотоволтаични паркове. Цената на изтичането на информацията е 2,8 млрд. лева, които всички ние трябва да платим през следващите 20 години, изчисли проф. Тасев. Тя се получава от разликата между старата и новата цена на тока, умножено по средната годишна разполагаемост на фотоволтаиците от 1350 часа по 20 години.
Докато ние плащаме тази цена обаче, някои държавни чиновници, участвали в спешното узаконяване на тези прескъпи 350 МВт соларни мощности, вече се радват на комисионите, получени за нечестивите сделки.

Дават газ за парите от Европа

в. Стандарт

Парите от Европа за земеделие ще се отпускат експресно. Експертите на ДФ "Земеделие" ще трябва да одобряват или отхвърлят кандидатите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони само за два месеца. До 90 дни ще се бавят само проектите, в които е предвидено да има строежи или ремонти. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. В момента проектите по селската програма се разглеждат пет месеца.

Очаква се наредбите с новите правила за разглеждане на проектите да излязат в Държавен вестник на 6 юли. В тях е предвидено и удължаване на срока, в който кандидатите за пари от Европа могат да поискат авансово плащане. В момента срокът за заявяване на аванс е три месеца. За този кратък период обаче кандидатите за подпомагане трудно успяват да вземат банкова гаранция, която е задължително условие за отпускане на аванса, обясни Боянова.

Дончев: Трябват ни поне 5 моста над Дунав

в. Новинар

Поне пет моста са ни нужни над река Дунав, заяви министърът, който отговаря за усвояване на еврофондовете, Томислав Дончев след среща с румънския си колега Леонард Орбан в Министерския съвет.

Според него е срамно да говорим за два или три моста над Дунав. Дончев очаква до 2020 г. България да се превърне в първокласна европейска държава с бързи транспортни връзки и с голям брой енергийно ефективни сгради.

Гърци инвестират в зеленчуковата борса в Благоевград

в. Новинар

Гърция ще инвестира в зеленчуковата борса в Благоевград. Парите ще дойдат от Централния солунски пазар, който е държавно дружество, като средствата ще се използват за разширяването на зеленчуковата борса в Благоевград. Ще бъдат изградени общо 48 магазина с площ от 215 квадратни метра. Все още не се съобщава точният размер на инвестицията.

Проектът обаче е включен в оперативния план за солунския пазар за инвестиции. Според местните медии обаче тази идея среща отпор сред търговците в Солун. Те се опасяват, че местното тържище ще замре и близо 1500 души ще останат без работа, ако част от дейността се премести в Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още