IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Археолозите спазиха срока за разкопките по трасето на магистрала "Струма"

Трима министри на място провериха проучванията край дупнишкото село Дяково, заради които временно беше спряна работата по пътния участък

15:35 | 02.07.12 г.
<p>
	<em>Министър Лиляна Павлова разговаря с археолозите</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министър Лиляна Павлова разговаря с археолозите   Снимка: БТА

Археолозите при дупнишкото село Дяково спазиха заръката на премиера Бойко Борисов и освободиха напълно терена на лот 1 от автомагистрала "Струма". През януари премиерът Бойко Борисов препоръча на археолозите да облекат ватенки и да се греят с калорифери, но да приключат проучванията на римските разкопки до края на юни, за да не се бави строителството на аутобана.

Днес министър-председателят пропусна срещата с археолозите, независимо че беше съобщено, че тя е част от програмата му за деня. Проверката беше направена от строителния министър Лиляна Павлова, министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов.

При разкопките са били намерени три сребърни и над сто бронзови монети, керамика, основи и зидове на няколко сгради, които са част от комплекс.

Намерен е и могилен комплекс в близост до участъка на пътна връзка Дупница-София, от пътен възел „Дупница-север”. Там са разкрити няколко гроба с кремации от античността.

Министър Павлова посочи, че извън средствата, които са определени за разкопките, ще бъде направена изложба на находките в министерството, а и ще се подкрепи направата на 3D филми.

На магистралата ще бъде направена отбивка, на която ще бъде показано, че именно на това място по време на строителството на магистралата са намерени находки.

Екипът на Румен Спасов, който бе ръководител на обекта, се премества на автомагистрала „Марица”, където продължава работата.

Според министър Павлова е важно не само да се спази срокът, но да се запази и всичко, което ще бъде намерено.

По думите й в момента върви тръжната процедура за избор на строител на Лот 2 на автомагистрала „Струма” от Дупница до Благоевград.

Докато върви процедурата, ще бъдат предварително направени археологическите проучвания.

Целта е археолозите да проучат терена предварително, за да може в края на годината, когато има избран изпълнител, той да има възможност директно да започне работа.

Днес ще бъде освободен частично и археологическият обект при радомирското село Дрен за строителството на автомагистрала  "Струма", съобщи още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още