IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 юли

07:40 | 02.07.12 г.
Преглед на печата за 2 юли

Българският бизнес на E.ON вече е чешки

в. КапиталDaIly

Проточилата се продажба на българския енергиен бизнес на гермаанската E.ON приключи в петък, 29 юни. Това потвърдиха в официални съобщения и продавачът, и купувачът - чешката Energo pro. За разлика от края на миналата година, когато беше съобщено, че подписаният договор е за 133 млн. евро, в новото изявление цена липсва. Според два независими източника на "Капитал" обаче сумата е значително намалена - с около 30%.

Сделката трябваше да се случи веднага след разрешението на Комисията за защита на конкуренцията, което дойде през март. Но се забави, като според няколко източника причината е била във финансирането на купувача. През периода чешката компания е направила обстойно проучване и според няколко източника това е причината цената по договора да бъде намалена до 100-105 млн. евро.

Мрежата на Lidl достигна 60 магазина

в. КапиталDaIly

Германската верига за търговия на дребно Lidl разшири мрежата си в България до 60 магазина, съобщиха от дружеството "Лидл България". Това стана с откриването на четири нови обекта - в Бургас, Русе, Стара Загора и Враца. И в четирите града марката вече присъства с работещи по-стари магазини, но новите локации ще засилят позициите й на местните пазари.

Седмица по-рано Lidl отвори нов магазин и в София в квартал Слатина, с което броят на търговските й обекти в столицата закръгли десет.

Откриването на няколко обекта наведнъж не е ново за Lidl. В края на миналата година броят на обектите бе 55, като сред тях бяха и придобитите и ребрандирани от "Лидл България" магазини на веригата Plus.

Системата за електронно подаване на фирмените отчети отново блокира

в. КапиталDaIly

В дните непосредствено преди крайния срок - 30 юни, за подаване на годишните финансови отчети на дружествата с ограничена отговорност (ООД), които са и най-масовите фирми у нас, системата за електронно подаване в Агенцията по вписванията блокира.

Това предизвика струпването на хора на място и пред регистъра в София, където фирмите са най-много, се изви огромна опашка от изнервени търговци.

Медиите цитираха обяснението на ръководството на агенцията, според което вината е на фирмите, които въпреки че са разполагали с три месеца за това, отново са чакали последния момент да впишат отчетите си и така претоварили сайта.

По информация от регистъра проблем със системата няма, тъй като разполага с 4 сървъра, които са натоварени едва 60%, но в последните дни по десет души в секунда са опитвали да подадат отчетите си онлайн и така са я блокирали. Само в четвъртък по този начин са били приети над 15 хил. документа.

Граждани стават селяни за европари

в. „Стандарт”

В името на европарите много българи от граждани ще станат селяни. Промяната ще стане до края на 2013 г. с появата на нови общини, научи "Стандарт". Екип експерти от строителното, земеделското и екоминистерството работят върху ново разделение на държавата.

Очаква се селските общини да се увеличат за сметка на градските. Така те ще могат да искат подпомагане по европрограми за екология и селски райони. За целта от някои по-големи общини ще се отцепят по-малки.
В момента по програмата за развитие на селските райони могат да кандидатстват общини, в които най-голямото населено място е 30 000 души.

Търсят консултант за "Южен поток"

в. „Стандарт”

Проектната компания "Южен поток България" обяви конкурс за избор на финансов консултант за изграждането на българския участък от газопровода. Процедурата ще се проведе в два етапа - от днес до 17 ч на 7 юли ще се подават заявления за участие в конкурса.

Отговарящите на условията ще бъдат допуснати до втория етап и ще могат да подават оферти до 31 юли, след което ще се пристъпи към избор и подписването на договор с консултанта. Избраната компания ще трябва да изготви финансово-икономически модел и схема за финансиране на изграждането на българския участък на "Южен поток".

Задружен ремонт - мисия невъзможна

в. „Стандарт”

От днес желаещите да санират блоковете могат да подават заявления пред проектните мениджъри за финансова помощ по оперативна програма "Регионално развитие". За основно енергийно обновяване на домовете от Брюксел има 50 млн. лв., като 13 млн. лв. от тях ще бъдат отпускани под формата на нисколихвени заеми от Фонда за жилищно обновяване.

Да се обединиш със съседите, за да участвате заедно в програмата за саниране, се оказва мисия почти невъзможна. Това показа анкетата ни сред собственици на жилища в панелни блокове в три столични квартала. Основната пречка пред общото дело се оказва прозаична - липсата на пари.

Без бонуси за чиновниците в комисиите
в. „Новинар

От неделя влезе в сила новият модел за заплащане в държавната администрация.

Той предвижда премахване на раздаваните досега бонуси от участие в комисии например и въвеждане на допълнително възнаграждение в зависимост от персоналните резултати на чиновника. Добавката за прослужено време ще бъде добавена към основната заплата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още