IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ разкритикува промените в Закона за държавния служител

Новият начин за формирането на заплатите на чиновниците ще създаде напрежение в административния апарат, предупреждават от синдиката

14:18 | 28.06.12 г.
КНСБ разкритикува промените в Закона за държавния служител

За пореден път от "Конфедерацията на независимите синдикати в България" (КНСБ) разкритикуваха новия закон за държавния служител. На пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров предупреди, че текстовете ще влошат състоянието на публичната администрация и ще доведат до хаос, предаде БТА.

Организацията не е съгласна с начина, по който са приети промените в закона. Димитров алармира, че са били заобиколени дискусиите по новите текстове в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) под претекст, че това е административен акт, който не урежда проблемите на заетите.

Освен това предложенията и бележките на организацията по закона, които са били изпратени в писмен вид на правителството, не са отразени в нормативния акт.

Лидерът на КНСБ посочи, че синдикатът поощрява необходимостта от реформа в администрацията, но според него истинска промяна би се случила само с изграждането на работещо електронно правителство.

Пламен Димитров припомни, че миналата седмица правителството прие и всички подзаконови актове, които дават възможност на Закона за държавния служител да влезе в сила от 1 юли. Според него обаче масовото прилагане на новите нормативни документи ще доведе до тотално изкривяване на схемата, по която се изчисляват заплатите на чиновниците.

Лидерът на синдиката изрази опасението си, че новият закон дава възможност един младши експерт или нов административен служител да получава повече пари, отколкото старшите експерти и чиновниците с по 10-20 години стаж.

Това са диспропорции, които ще създадат голямо напрежение, предупреждава организацията.

От КНСБ настояват основната заплата на служителите в администрацията да бъде в по-голям процент 75-80 на сто от общото им възнаграждение. Това според синдиката ще създаде по-голяма сигурност на чиновниците.

Организацията иска освен това новите разпоредби в Закона за държавния служител да се въведат в избрани пилотни администрации, за да се тестват, преди да бъдат приложени за целия административен апарат.

От КНСБ съобщиха още, че са готови да се обърнат и към Върховния административен съд, ако Законът за държавния служител влезе в сила от 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още