IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юни

07:40 | 28.06.12 г.
Преглед на печата за 28 юни

Премиерът ще потушава цигарения конфликт

в. Капитал Daily

Насроченият за 10 часа днес митинг пред президентството на над 1000 работници във фабриките за опаковки за цигари и гилзи (хартия с филтър) се отменя, съобщиха синдикалисти от КТ "Подкрепа". Причината - организаторите са получили уверения, че лично премиерът Бойко Борисов ще се заеме със случая и този тип бизнес няма да бъде забранен.

Подготвяните демонстрации на жълтите павета бяха заради поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приета от парламента преди седмица. Тя предвижда да бъдат забранени продажбата и производството в България на цигарени гилзи. Първото беше предложено от депутата от ГЕРБ Емил Димитров (чиято майка е акционер в компанията - дистрибутор на стоката на "Булгартабак"), а второто - допълнено от народния представител от ДПС Камен Костадинов.

Корекцията практически забранява основната част от бизнеса на "Юрий Гагарин" - Пловдив, чиито машини правят именно гилзи и опаковки за цигари, както и на още няколко по-малки частни фирми. Във вторник синдикалистите от тези дружества обявиха, че ще протестират, ще искат президентско вето върху закона, ще го оспорват в Европейския съд и ще сезират Конституционния съд чрез омбудсмана.

Сбогом, E.ON

в. Капитал Daily

Чешката Energo-pro все пак ще купи българския енергиен бизнес на германската E.ON. Въпреки че сделката беше договорена още в края на миналата година и разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, месеци наред чешката компания не приключваше покупката. Причината според различни източници е била в липсата на финансиране за плащане на цената от 130 млн. евро. Сега новината е, че до края на месеца парите ще бъдат платени (макар и леко намалена сума) и акциите ще бъдат прехвърлени. Естествено има миниатюрен шанс нещо да се спъне и продажбата пак да попадне в зоната на несигурността.

Германският енергиен гигант взе решение за раздяла с българския си бизнес и бързо организира продажба и избра купувач. Първоначалният план беше за скоростно приключване на сделката  - веднага след разрешението на регулатора през март. Такова условие има и в подписания договор. После този срок се премести за средата на май, а сега новият край на сделката е насрочен за края на месеца, т.е. петък или максимум следващия понеделник.

Кабинетът спира да дава пенсии за заслуги към нацията

в. Сега

Ново прибързано обещание за законодателни промени даде ГЕРБ, за да тушира поредното напрежение - този път в средите на културата. Кабинетът спира да дава пенсии за особени заслуги към нацията и ще почита заслужилите дейци според специален закон, който трябва да е в парламента до септември. Това се разбра вчера на заседанието на социалната комисия в парламента. На него депутатите гласуваха отпускането на пенсии за заслуги на актьора Иван Иванов и на цирковия артист Виктор Топузлиев, които са в размер на 700 лв.

Лично министърът на културата Вежди Рашидов отиде в комисията, за да обясни защо само от неговото ведомство се правят предложения за отпускане на пенсии за особени заслуги и по какви критерии става одобряването им. Темата отново излиза на дневен ред, след като преди време Рашидов предложи със закон да се гарантира медал с чек за заслуги към нацията.

София ще събира такса и от разносвачите на вестници

в. Сега

В новия ценоразпис на таксите и данъците в столицата, който ще влезе в сила от 1 юли, се готви една напълно нова и нестандартна такса - за разносвачите на вестници по улиците. Предложението е на председателя на финансовата комисия Орлин Алексиев (ГЕРБ) и ще се гледа днес на редовното заседание на общинския съвет. Таксата ще засегне всички, които ползват тротоарите, пазарите и останалата общинска собственост за търговия на открито на вестници и списания.

Размерът на таксата ще се определя пропорционално на ползваната площ, обясни в зала Алексиев. Тя обаче няма да засегне стационарните обекти и павилиони. "Разносвачът ще плаща един вид само пространството, което тялото му заема, защото площта, която използва, няма как да се обособи", обясни пред "Сега" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Тази дейност в момента така или иначе е незаконна, така че е по-добре общината да събира някакви пари, дори те да са много малко, твърди той.

Държавата блокира 600 млн. лв. за бизнеса

в. Сега

Два месеца след като премиерът Бойко Борисов прикани фирмите ударно да кандидатстват за 600 млн. лв. за енергоспестяващи машини, дограма и саниране, мярката все още не е стартирала. Парите са от програма "Конкурентоспособност", а приемът на документи трябваше да започне в началото на май. ЕС осигурява 300 млн. лв., още толкова ще дойдат от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез 6 банки, които ще дават кредити при по-добри условия.

"Казваме на българския бизнес - елате и вземете 600 млн. и си оправете сгради, предприятия. Ако не ги вземете, няма как да кажете, че държавата е виновна. Ако тази програма работи добре, ще работим за нея", каза в началото на май Бойко Борисов. Министерството на икономиката отлага старта, защото още не може да избистри правилата за кандидатстване.

БМВ на половин цена от Гърция

в. Стандарт

Българи минаха на гръцки автомобили. Нашенци изкупуват всеки ден коли втора употреба от борсите в Солун, Кавала и Лариса. Съседите много свалиха цените, убиха ни бизнеса, изреваха търговците от Дупница. Градът с най-много автоборси на глава на населението сега на може да продаде и една кола в най-слабите дни през седмицата. От 10 години съм в този бизнес, такава суша не е била, твърди Юли Христов.

Автокъщата му е пред фалит, едва плаща наем за помещението, заплати и осигуровки. Само преди шест години той вадел голяма печалба от търговията. През лятото е много зле, но кризата в Гърция съвсем ще ни затрие, обясни Христов. Заради намалената покупателна способност търговците там изпилили цените под разумния минимум. Колегата им от Дупница дори се чуди остава ли им някаква печалба след сделките. Затова и българите сега купуват оттам.

Без коли в Морската градина

в. Стандарт

Атракцията на Морската градина във Варна - катеричката Катя, вече спокойно ще палува в парка. Съветниците от транспортната комисия в местния парламент решиха да въведат пълна забрана за движение на коли в зоната. Влизането на автомобили в парка става само сутрин от 4 до 7 часа за зареждане на търговските обекти. Изключение ще има за крайбрежната алея, където в момента има изградени безплатни паркоместа. Забранителни знаци и бариери с електронно управление ще контролират движението в Морската градина.

Токът със скок на 3 месеца

в. Стандарт

Токът да поскъпва на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както досега. Такова искане към ДКЕВР е отправила австрийската компания EVN, научи "Стандарт". Като мотив Енергото е посочило пуснатите в експлоатация само през последния месец и половина соларни паркове с обща мощност над 250 МВтр (мегават пик). След спешно издаване на Акт 16 фотоволтаиците били присъединени към мрежата в Югоизточна България.

Според енергийни експерти след приемането на поправките в Закона за възобновяемите енергийни източници соларните фирми работили денонощно под пълна пара, за да довършат и пуснат в експлоатация фотоволтаиците си преди влизането в сила на новите цени на тока. Така те хващат последния влак за двойно по-високи изкупни цени от стария регулаторен период, който изтича на 30 юни.

Без министри начело на предизборни щабове

в. Новинар

Министрите, премиерът и вицепремиерите да нямат право да оглавяват предизборни щабове, предложи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса, организирана от президента Росен Плевнелиев.

Предложението на Цветанов е отговор на твърденията на опозицията, че като шеф на предизборния щаб за предишните избори вътрешният министър е оказвал някакво влияние. Управляващите подкрепят идеята заседанията на ЦИК да се излъчват онлайн и да има сайтове на секционните избирателни комисии.

Наемаме инженери от Индия

в. Новинар

Заради недостиг на кадри у нас се налага наемането на чуждестранни експерти. Инженери от Индия, Русия, Украйна, Сърбия, Канада и Турция се трудят у нас от началото на годината.

Издадени са 11 разрешения за синя карта за специалисти от тези чуждестранни държави, обясни старши експертът в Агенцията по заетостта Мартина Антонова. Отделно седем са разрешенията за работници от чужбина за шефове на отдели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още