IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одитор от Сметната палата е уволнен за конфликт на интереси

Наказанието е наложено след проверка в Комисията за финансов надзор

14:40 | 27.06.12 г.
Одитор от Сметната палата е уволнен за конфликт на интереси

Председателят на Сметната палата Валери Димитров е уволнил дисциплинарно главния одитор във ведомството Лилия Бунева, чиято дъщеря е била назначена на работа в Комисията по финансов надзор по време, когато служителката е проверявала ведомството, съобщиха от палатата.

Мотивите за наказанието са, че с поведението си Бунева е нарушила закона за Сметната палата и етичния кодекс на служителите, като „с поведението си е дала повод за уронване на доброто име на институцията“.

Тъй като назначението е станало по време на инспекцията, служителката е трябвало незабавно да уведоми ръководството на Сметната палата и да поиска да бъде отстранена от изпълнение на задачата. Тя обаче го е направила едва след като фактите са станали достояние на ръководството на ведомството, посочват от пресцентъра на палатата.

Самата Бунева е отстранена като ръководител на одитния екип на 20 април 2012 г. и оттогава екипът е оглавен от нов одитор. По това време в комисията за финансов надзор се извършваше и друга проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Случаят е предаден от Сметната палата на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която трябва да се произнесе по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още